Reflexions després de la presentació del llibre 150 anys de pessebre i pessebristes a Manresa
El dijous 29 de novembre al vespre, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Manresa, es va presentar el llibre 150 anys de pessebre i pessebristes a Manresa, que és el fruit de 3 anys de treball del pessebrista i historiador Francesc Villegas.
Va ser un acte d'aquells que val la pena assistir-hi. Hi havia diverses autoritats presents: el regidor de Cultura i Turisme, Ignasi Perramon, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, i l'alcalde Josep Camprubí, que presidia l'acte. Tots ells van fer unes intervencions que van estar molt a l'alçada i en les que demostraven el seu coneixement i la seva estima cap a la tradició del pessebre. Les paraules de l'autor del llibre, Francesc Villegas, també van superar l'aspecte simplement protocolari i van aportar idees i noves dades sobre la temàtica que es tractava.
La ponència de l'acte es va encarregar al caputxí fra Valentí Serra de Manresa, gran erudit i historiador català. Fidel seguidor de la tradició franciscana, fra Valentí és un entusiasta del pessebre. En el seu parlament no només es va limitar a presentar el llibre sinó que va fer un seguit de reflexions sobre la història i el moment actual del pessebre. Seria molt interessant poder disposar, per escrit, de la seva conferència, a fi de donar-la a conèixer.
Tot això passava en el marc, magnífic, del Saló de Plens de l'Ajuntament de Manresa, que estava ple de gom a gom. Els pessebristes manresans, encapçalats pel seu president honorari, no van faltar a una cita tan remarcable per al pessebrisme de la seva ciutat.
Però, i els pessebristes catalans? On eren? La Federació Catalana de Pessebristes, el logo de la qual figura al llom del llibre, va brillar per la seva absència.
La publicació del llibre dels pessebres a Manresa és una gran notícia per al pessebrisme manresà, però, també, per al pessebrisme a Catalunya. Aquest llibre és la novetat més important que s'esdevindrà aquest Nadal a nivell pessebrista. Llibres com aquest, que presenta una recerca rigorosa del fet pessebrista, són molt necessaris per valorar i difondre aquesta tradició.
Tenim la sensació que els pessebristes catalans, massa atrafegats en enllestir els seus diorames que, aviat, comptaran amb l'admiració d'un públic nombrós, no han valorat tal com es mereixeria l'obra de Francesc Villegas.
La tradició del pessebre és viva a casa nostra (malgrat que algunes veus apocalíptiques s'entestin a dir el contrari). I ho seguirà sent en la mesura que sapiguem mantenir viu el diàleg del pessebre amb la societat, en la mesura que aconseguim que fer el pessebre sigui un art popular i no una tècnica reservada a unes elits.
El llibre dels pessebres de Manresa ens ajuda a comprendre per què la tradició pessebrista va créixer a la capital del Bages. Ens ajuda a entendre quin és el moment actual de la tradició a Manresa. I, sobretot, inicia un diàleg amb la societat, ja que el llibre no s'adreça només als pessebristes sinó que va dirigit a un públic més ampli.
Ho repetim i no ens cansarem de dir-ho: si de debò ens estimem del pessebre i volem que aquesta tradició segueixi ben viva hem de donar tot el nostre suport a iniciatives que vagin més enllà de les nostres exposicions. El llibre 150 anys de pessebre i pessebristes a Manresa és la gran notícia del pessebrisme català d'enguany i això no ens ha de passar per alt: cal donar-li tot el nostre suport!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada