18 de desembre del 2007

Les figures del pessebre. Exposició a Cardedeu

La construcció del pessebre representa una de les accions de Nadal que intenten portar la Natura als espais interiors, a l’espai sagrat del temple i al de la casa familiar; transporta la visió local de la Natura, és a dir, el paisatge. Però aquest paisatge ideal ha d’omplir-se dels personatges que interpreten una versió somniada del paisatge.

Si ens fixem en els personatges que vetllen veurem que alguns d'ells, com ara els pastors de l’Anunciata, són la traducció del mateix Evangeli. Dins d’aquest grup, podem diferenciar entre els personatges divins, que es situen a l’esfera celestial (la Sagrada Família i els Àngels, potser també els Reis Mags), i els personatges del poble (els pastors, els oferents, el llaurador, la dona del pou, els animals, etc). Però altres formen part d’un univers mític que s’endinsa pels límits del que està domesticat cap al feréstec.

A tot aquest aiguabarreig, cal afegir-hi aquells personatges que cada comunitat ha incorporat de forma espontània per tal d’anar configurant aquest paisatge del desig en el que es converteixen cada any els pessebres.

Tot això és el que el nostre col·lectiu ha volgut mostrar en l'exposició Les figures del pessebre, que es pot visitar a la Capella de Sant Corneli de Cardedeu del 14 de desembre al 5 de gener (de dimarts a divendres de 18.00 a 20.30 h; dissabte matí d‘11.30 a 14.00 h i tarda de 18.00 a 20.30 h; diumenge d‘11.30 a 14.00 h).