22 de desembre del 2007

25 Rue del Pessebre




Fa uns 20 anys que l'Associació de Pares i Mares d'Alumnes del Col·legi de la Mare de Déu de Lourdes organitza un concurs de pessebres entre els alumnes d'educació infantil i primària. El jurat del concurs el forma cada any algun membre de l'Associació de Pessebristes de Mataró.

En el meu llibre El pessebre a Mataró. Història d'una tradició viva (Mataró, 2004) afirmava que "Aquest concurs és potser la mostra més clara de promoció del pessebre a l'escola que es pot trobar a Mataró, i entronca amb la feina que havien realitzat en èpoques anteriors els escolapis i els maristes. (...) Des de l'Associació de Pessebristes de Mataró s'han fet diverses crides perquè el pessebre sigui present a les escoles; no es tracta d'una qüestió de “proselitisme” sinó que és l'oferiment del que pot ser una eina educativa de primer ordre".

Els pessebres presentats al concurs del Col·legi de la Mare de Déu de Lourdes són diversos. En alguns casos s'hi veu més treball i dedicació en els de cursos inferiors. En algun pessebre s'hi descobreix la intervenció d'algun adult i això, més enllà del fet que pugui desvirtuar el resultat del concurs, ens mostra una vegada més com el pessebre pot ser una eina perfecta de relació i treball intergeneracional.

Enguany va sorprendre per la seva originalitat i simpatia el pessebre "25 Rue del Pessebre", inspirat en el famós còmic de Francisco Ibáñez "13 Rue del Percebe". Era una creació d'Aroa Sancho, que va saber transportar el pessebre a una representació actual (el còmic) en un to alhora respectuós i divertit. Les fotografies, tot i no ser molt bones, permeten copsar el treball i l'esperit d'aquest curiós pessebre que, tot sigui dit de passada, va obtenir el primer premi del seu curs...