19 de desembre del 2007

El camí que ha fet l'Associació de pessebristes de Sant Joan Despí

Carme Juncà. Sant Joan Despí.
Ja hem inaugurat l’exposició anual, que com cada any preparem a l’Ermita del Bon Viatge i que enguany correspon a la 51 edició. També vàrem inaugurar al Centre Jújol – Can Negre, una exposició extraordinària que sota el nom de: Més de 50 anys de Pessebrisme a Sant Joan Despí vol ser una mostra retrospectiva del pessebrisme a la nostra vila.

Buscar diorames antics pels magatzems de les cases, apartant cotxes i trastos antics per poder-hi accedir, reclamar el concurs de braços i mans pe poder-los abastar, etc. són tasques habituals que acompanyen el rescat dels diorames antics. Revisar-los, netejar-los si convé, són plaers reservats a uns pocs i hom assaboreix, amatent i meravellat el plaer de ser tan a la vora d’aquell artistes creadors com són: Enric Borràs, Antoni Viñas, Pere Pidelaserra, Francesc Guillamat, Miquel Carrera, Manel Lluís Sansó, Josep Pidelaserra, Francisco Carrillo, Joan Sancho.

Un cop muntada l’exposició - en total 110 diorames- com una flor que tot d’una s’obra en tot el seu esplendor, t’adones de la gran quantitat d’art i feina que hi ha allà. T’adones de com mil vegades els artistes han intentat reescriure la història de la humanitat construint un móns imaginaris on el miracle de la pau i l’amor fos possible.

Però nosaltres –i ho diem amb un immens orgull- comptem amb el plaer de déus que suposa poder gaudir de les infinites variacions que sobre el Misteri fa el nostre Joan Mestres i Baixas. En total hi ha exposades 60 obres seves i creieu-nos són un espectacle d’equilibri i bellesa que no us podeu perdre.

A la planta baixa hi ha un vídeo on, amb la seva bonhomia habitual l’Octavi Joaquín (a.c.s) ens explica com construir un pessebre monumental. Uns grans collage ens mostren les cares dels pessebristes actuals i dels del futur; un llistat dóna compte dels 200 pessebristes que han estat vinculats a al nostra entitat; una mostra de fotografies de diorames s’exposa incansable una darrera l’altra, per recordar-nos que el pessebrisme continua i una exposició amb els cartells anunciadors de totes les exposicions ens recorda el patrimoni de tots plegats.

Ambdues exposicions restaran obertes fins el 20 de gener amb els següents horaris:

51 EXPOSICIÓ DE PESSEBRES
Ermita del Bon Viatge
c/Bon Viatge. SANT JOAN DESPÍ
Horari: diumenges i festius d’11 a 14 i de 17 a 20
Dissabtes i vigílies de festius: de 18 a 20

EXPOSICIÓ RETROSPECTIVA: Més de 50 anys de Pessebrisme a Sant Joan Despí 1953-2007 . Centre Jújol- Can Negre
Pl. Catalunya s/n SANT JOAN DESPÍ
Horari: de dimarts a dissabte de 17:30 a 20 hores
Diumenges i festius matins de 12 a 14 i tarda de 18 a 20 hores

Per ambdues exposicions, si voleu venir en grup parleu amb en Silvi Margarit (telèfon 93 477 18 25)

Veniu, gaudiu de les nostres obres! i refem, entre tots, els vincles que ens uneixen al passat, al futur i entre nosaltres. Bones festes i un molt bon any 2008
Associació de Pessebristes de Sant Joan Despí.