El butlletí de Recerca i Difusió de l'Etnografia Catalana (RIDEC) acaba de publicar en el seu butlletí electrònic d'avui l'article Pessebres i pessebristes a Manresa, de Francesc Villegas.
Sens dubte que és una bona noticia. Des del nostre col·lectiu sempre denunciem la pobra presència del pessebrisme dins de l'etnografia, i per extensió dins de tots els àmbits de la cultura catalana. Fa uns dies ens fèiem ressó d'un article sobre el pessebre aparegut a Xarxanet, en l'apartat de llibreria podem llegir el recent article sobre l'inventari de figures de Mataró publicat a la Revista d'etnologia, avui aquest formidable article del manresà Francesc Villegas.
Aquesta activitat pessebrística que va més enllà de la construcció del pessebre segurament passarà desapercebuda per a molts afeccionats al pessebre, fins i tot passarà desapercebuda per a aquells que les haurien d'impulsar des de dintre del moviment pessebrista. És per això que un col.lectiu com el nostre té ple sentit.
El pessebriesme encara ha de fer un salt qualitatiu com a art per que pugui ser present de tu a tu en la primera línia d'estudis, de recerques, de publicacions, etc... Una cosa semblant ja la deia el professor Garrut fa mig segle. En alguns aspectes encara estem on estàvem.
Mentre tant felicitem aquestes iniciatives que com el llibre i l'actual article de Francesc Villegas, com l'inventari de figures de Mataró portat a terme per Jordi Montlló i Albert Dresaire i el llibre aparegut fa tres anys del propi Albert Dresaire dignifiquen la recerca etnogràfica i històrica sobre el pessebre a Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada