7 de desembre del 2012

Les figures de pessebre de Joan Serramià Llauradó

(Article publicat a L’Om. Revista de Riudoms. Maig de 2004, i reproduït al butlletí número 15 d’El Bou i la Mula. Novembre de 2004)



El joier i escultor Joan Serramià Llauradó, fill de Carme Llauradó Gaudí, d’arrels riudomenques, ha realitzat, per encàrrec de l’Ajuntament de Tarragona, les cinc figures del naixement –la Mare de Déu, Sant Josep, el Nen Jesús, el bou i la mula– com a regal que la ciutat de Tarragona fa al príncep Felip de Borbó amb motiu del seu enllaç matrimonial amb la periodista Letízia Ortiz Rocasolano.

Segons ha explicat Joan Serramià a aquest rotatiu, “L’Ajuntament de Tarragona volia fer un obsequi que fos elegant i a la vegada auster, gens ostentós”. Per aquesta finalitat el reconegut orfebre va pensar en diverses propostes com podien ser unes joies, una escultura de bronze i finalment es va decantar per oferir un naixement d’uns vint-i-cinc centímetres d’alçada fet de terracota i pintat a l’oli. La idea va plaure moltíssim a l’alcalde de la ciutat, Joan Miquel Nadal, que va veure que el regal podria lligar amb la trajectòria pessebrística de la dinastia dels Borbons, En aquest sentit s’ha de recordar que va ser un avantpassat del príncep d’Astúries, Carles III, un dels monarques espanyols que va portar des del seu ducat de Nàpols la tradició de fer el pessebre. Per això a la peana de suport del grup escultòric hi ha una inscripció que diu: “L’Ajuntament de Tarragona al Príncep d’Astúries amb motiu del seu enllaç, recordant al rei Carles III, introductor dels naixements en la cultura popular catalana”. (sic)

No és la primera vegada que l’obra de Joan Serramià arriba a membres de la Casa Reial espanyola. (…)