19 de desembre del 2019

En Panxes a Mataró

Cartell de l'exposició de pessebres de Mataró, amb la imatge
de la figura d'El Ferm, feta per Lluís Carratalà

En Panxes era el sobrenom de Gabriel Bracons, un teixidor de Sabadell del segle XIX que realitzava uns espectaculars pessebres en moviment. El seu pessebre era visitat cada Nadal per moltíssimes persones que pagaven una entrada de «6 quartos», i es diu que arribava a aplegar centenars de persones.

Això dels pessebres en moviment és, doncs, una cosa antiga. Els pessebristes de Mataró van estar presentant durant prop de 50 anys un magnífic pessebre monumental amb moviment. El moviment servia per il·lustrar un guió que, en un estil tradicional, relacionava fragments dels evangelis de la infància de Jesús amb algun fet o paisatge d’actualitat. Són recordats els pessebres monumentals dedicats als pescadors del Maresme, a la Vall de Núria, a la muntanya de Montserrat, o a Lluís Carratalà, per posar uns exemples.

El trasllat de local ha fet que els darrers anys els pessebristes mataronins no hagin pogut presentar el Pessebre Monumental que ja s’havia convertit en tota una tradició.

Enguany, però, presenten un pessebre virtual que reprèn l’esperit d’aquell Pessebre Monumental. El més interessant d’aquest nou pessebre és que, tot i no comptar amb un guió parlat, té quelcom a explicar, i fa un pas en actualitzar no només el format amb el què s’expressa el pessebre, sinó també el missatge. Amb aquest pessebre, els pessebristes van més enllà de fer un pessebre bonic.

Penso que és una bona aportació per avançar en allò que en diem els nous llenguatges en el pessebre. O per mostrar allò que sempre hem dit des del nostre col·lectiu: que la innovació forma part de la tradició.



Si a més a més hi sumeu que l'Associació d'Amics del Caganer ha instal·lat una de les seves exposicions de caganers, podem dir que una visita als pessebres de Mataró està justificada.