31 de desembre del 2019

Els meus pessebres


En Manuel Vilatersana Pegueroles (Mataró, 1923) és un pessebrista mataroní que va fer una molt bona feina per la tradició del pessebre, especialment en els anys difícils de la post-guerra. L'Associació de Pessebristes de Mataró, fundada el 1935, pràcticament va desaparèixer després de la Guerra Civil. Aleshores, el Foment Mataroní va ser l’entitat que va mantenir encesa la flama del concurs de pessebres. I dins del Foment Mataroní, una peça clau fou Manuel Vilatersana.

A més a més de la convocatòria del concurs de pessebres de Mataró, el fruit més destacat d’aquella tasca en pro del pessebrisme va ser l’organització, el Nadal de 1948, del I Concurs Comarcal de Petits Pessebres. El convocava el Foment però a les bases es veia el logotip de l'Associació de Pessebristes de 1935. Aquella iniciativa tenia el gran valor de promoure el coneixement i la col·laboració entre pessebristes de diverses poblacions de la comarca. Sabem del cert que, per part del Foment Mataroní, un dels principals impulsors era Manuel Vilatersana.
Enguany Manuel Vilatersana ha publicat un petit llibre, que ha repartit entre familiars i amics, amb una selecció de fotografies dels pessebres que ha anat fent al llar de la seva vida. Es diu Els meus pessebres. És un petit testimoni molt interessant de la història del pessebre a Mataró.

Fa uns anys Vilatersana també va publicar un petit llibre (Una història particular. Mataró, 2017) en el que es recopilaven diversos records personals, sobretot relacionats amb la seva feina al voltant del món del cinema. El darrer capítol, però, estava dedicat a la tradició de fer pessebres, i als pessebres que fa a la seva llar.

Manuel Vilatersana parla de la seva faceta pessebrista amb una gran modèstia, però és just fer reconeixement de la seva tasca pel món del pessebre.