20 de desembre del 2021

Un pessebre escrit: ERAT VERBUM

La primera representació del naixement de Jesús no es va fer ni en pintura ni en escultura ni en pessebre, va ser un text. 

El primer "pessebre" va ser el que van construir Mateu i Lluc per donar origen als seus evangelis cap al darrer quart del segle I. Les narracions dels evangelis de la infancia no responen a criteris històrics sinó a necessitats teològiques. Són textos plens de simbolismes que transporten el lector a fer una relació entre el Crist infant i el Crist adult.

A partir d'aquí ve tota la resta. Les incomptables representacions del Naixement que s'han fet al llarg de la història parteixen d'aquests pessebres literaris, amb una clara intencionalitat teològica, que tenim als evangelis. És per això que el naixement de Jesús s'expressa sempre des de la interpretació contextual de la persona que el vol expressar. És per això també que els pessebres són alguna cosa més que una representació d'un fet, són la interpretació d'un relat.

La proposta de pessebre textual ERAT VERBUM, una serigrafia dissenyada i realitzada per VESSA Studio, posa com a elements protagonistes del pessebre els textos de Mateu i Lluc, sobre els quals es destaca la frase inicial de l'evangeli de Joan, on ens parla de forma implícita del naixement de Jesús com a Paraula divina (Al principi existia el qui és la Paraula /In principio erat Verbum).

Una proposta atrevida i original que va ser concebuda per formar part del pessebre de la Plaça de sant Jaume 2021, però finalment la direcció del pessebre va desestimar la seva exposició. Es pot veure al vestíbul de la Facultat d'Educació social i Treball social Pere Tarrés (c/ Santaló 37 de Barcelona) fins a la Candelera. L'obra es presenta acompanyada d'unes figures del prestigiós escultor portugués Delfim Manuel.