11 de desembre del 2021

30è aniversari de la mort de Lluís Carratalà

 Lluís Carratalà Vila (1895-1991)


Escultor de figures de pessebre i actor de teatre.

Va formar-se com a escultor al taller de Josep Llimona i al taller de Claudi Rius on va aprendre a fer escultura en talla de fusta.

Naixement català de 10 cm
L’obra més característica de Carratalà són les figures de pessebre de tipologia catalana, inspirades en el teatre català de la pre-renaixença. Fer d’actor li va donar la possibilitat d’observar el vestuari català vuitcentista. En aquestes figures és on s’aprecia més el seu propi estil.

Va ser el primer en representar els personatges de la Sagrada família vestits de catalans. La idea li va venir quan li van fer retirar de la seva parada de la fira de santa Llúcia tots els pastors que portaven barretina.

Sant Josep no el va fer mai amb barretina, sinó vestit elegant com els personatges de Guimerà. La Mare de Déu la feia, normalment, vestida amb caputxa, una figura molt propera i entranyable. Va ser capaç de trobar un estil equilibrat per a unes figures que eren correctament catalanes i no xocaven amb la sensibilitat de la gent. Un veritable exercici d’inculturació de la fe cristiana, quan encara faltaven vint anys pel Concili Vaticà II.

L’any 1989 va ser guardonat amb la Creu de sant Jordi pel seu compromís amb el país i per la seva tasca de promoció del pessebrisme català.


Pessebre al Parlament de Catalunya 2021
Aquest Nadal a Vilanova i la Geltrú es podrà veure un gran pessebre fet amb el naixement català de 30 cm. Aquestes figures també guarneixen un pessebre que la Federació catalana de pessebristes ha muntat al Parlament de Catalunya.

Dona amb mocador. 10 cm

Pastor amb caputxa. 10 cm

Pastor amb barretina. 10 cm


Pastor amb barretina. 15 cm