2 de desembre del 2021

La caiguda d'un mite?

Sempre que vaig a Olot visito el Museu dels Sants per apreciar la col.lecció de figures de pessebre de l'Amadeu. Entre la visita que vaig fer l'any 2019 i la que vaig fer el passat mes de setembre de 2021 ha passat una cosa molt important. La cessió del fons de figures de la Família Bolós al fons del Museu ha portat a que l'historiador Joan Yeguas fes una acurada anàlisi de les obres i a partir d'aquí ha pogut determinar que moltes de les figures tradicionalment atribuides a Ramon Amadeu, no son pas d'aquest autor.

Tot i que l'extensa literatura sobre Ramon Amadeu havia inflat excesivament el catàleg d'obres d'Amadeu -com ja deiem en aquest bloc fa uns anys- les seves figures de pessebre van marcar el camí de molts escultors catalans que van dedicar-se a fer figures de pessebre al llarg del segle XIX. Un acurat estudi de les diferents figures atribuides a Amadeu desvetllen l'existència de seguidors, deixebles i imitadors de qualitat molt notable.

La fabulosa cavalcada de Reis va ser modelada després de la mort d'Amadeu per un escultor del que no es coneix el nom i que Yeguas li diu Mestre de la col.lecció Gelabert, també atribueix a a quest autor la coneguda filadora amb xai. Un altre autor identificat, també actiu després de la mort d'Amadeu fou Pau Xacó, esmentat per Joan Amades. Els pastors amb xai o el músic amb sac de gemecs que sempre haviem vist atribuides a Amadeu, ara haurem d'acostumar-nos a veure'ls com a peces d'en Xacó.

Primer vaig pensar que havia caigut un mite i reconec un cert desencís després de tants anys d'anar a veure aquestes peces d'Amadeu. De seguida vaig veure que era una sort que comencin a a apareixer els noms d'altres artistes tant bons o més que el propi Amadeu i que havien quedat ocults a la seva ombra.

El treball de Yeguas es una mostra més de la necessitat de fer bones recerques aplicades al pessebrisme. Massa vegades les dades corren acríticament d'un llibre a un altre fins que arriben a generar confusions difícils de desfer. 



Filadora amb xai 1825-1850. Mestre de la col.lecció Gelabert

Pastors amb xai. 1825-1850. Pau Xacó

Cavalcada de Reis i comitiva. 1825-1850. Mestre de la col.lecció Gelabert


Músic amb sac de gemecs. 1825-1850. Pau Xacó