17 de novembre del 2019

D'ofici: jornaler (3)

El bestiari



Tenim certesa que el figuraire protagonista d’aquesta història tenia predilecció per modelar el bestiari del pessebre. I ho feia amb tot luxe de detalls. Vaques, vedells, galls dindis, cabres, conills i un llarg etcètera. Però on gaudia moltíssim era modelant camells. Utilitzava el plom per a potes, orelles i banyes.
El gran J.M. Garrut explica en les seves anotacions personals una anècdota al respecte:
Iba muchas veces al parque para ver los camellos y estudiarlos con fines a sus figuras. A este propósito cuenta el Sr. Cura la siguiente anécdota: Descontento de los camellos, a los que Cura* les encontraba algún defecto en las patas, en la manera de andar, alquiló uno a una troupe de circo, que posaba y se exhibía aquellos días en el Teatro Cómico, y agarrándoles por la cuerda Cura y haciéndolo pasar por el Paralelo, le hizo notar donde estaba el defecto. Así transcurrieron un par de horas, entre andar de un trecho a otro de la calle, acompañado de admiradores y chiquillería. También dicho señor le dejó diversas veces ropajes para que copiara los pliegues y para que se inspirara en la pintura de los Reyes Magos” 

* Fa referència a l’amic del figuraire Sr. Juan Cura Sans, que residia al carrer Trafalgar, 11 1er-1a de Barcelona, i tenia una col·lecció de 50 figures de l’autor).
Una anècdota ben curiosa, que explica clarament l’excel·lent treball que va fer en modelar els Reis de l’Orient. La fastuositat extraordinària tant en els caients de les robes, el treball detallat i meticulós de les selles i el moviment que donava als criats. La paleta de colors era extraordinària per a donar una llum especial en aquestes composicions. 

Camells originals on s’observen la qualitat del treball i els detalls

Cierta vez, mucho antes de Navidad compró el mejor pavo que encontró para que le sirviera como modelo”. (J.M. Garrut)

Galls dindis originals. Col·lecció d'Antoni Dorda i Ventura



En els darrers anys de la seva vida va treballar molt en la producció de figures d’animals, de les que tenia molta demanda. Les venia a la parada de la fira de Nadal. Les seves figures, principalment els bous, vaques, vedells, xais, bocs i cabres foren extensament copiades no només per indústries del pessebre, si no també per altres figuraires.



Bou dempeus. Col·lecció d'Antoni Pruna Dangla



Boc. Col·lecció d'Antoni Pruna Dangla


Cabra realitzada per l’actual propietari dels motllos. Feta completament de terracota, i amb una signatura i anotacions que fan referència a l’autor del motllo, respectant de manera impol·luta el treball original


Toni Dorda
Novembre de 2019