21 de desembre del 2020

Melcior Domenge i Antiga (Olot, 1871-1939)

 


Melcior Domenge va néixer a una humil llar d'Olot el dia 10 de maig de 1871. D'infant era molt amic de Miquel Blay i Fàbrega (1), i ambdós feien figures de fang, que coïen al forn de l'obrador de pa del seu pare. Un cop cuites, les pintaven i les venien per cinc o deu cèntims. Tot i aquests inicis amb el fang, la seva veritable vocació era la pintura. Va estudiar a l’escola de Belles Arts d'Olot, i posteriorment va ser pensionat per la Diputació de Girona per a perfeccionar els seus estudis a la Llotja de Barcelona. En el seu procés d'aprenentatge viatjà per Itàlia i França per a profunditzar en els  coneixements de l'art de la pintura. Domenge va ser l'alumne preferit de Joaquim Vayreda (2), a qui sovint preparava els quadres. Va excel·lir com a paisatgista. Ja el 1888, als 17 anys, va exposar a la Sala Parés i va vendre 19 quadres.
 
Fou mestre de l'Escola d'Art d’Olot i va esdevenir un pintor molt exitós, realitzant diverses exposicions i rebent un munt de premis. Es conserva pintura d'ell al Museu d’Art Modern de Barcelona, al Museo del Prado de Madrid i a l'Escola de Belles Arts d'Olot.

Pels volts de 1891 junt al seu germà Magí es varen fer amb la propietat de l'obrador de figures de més tradició pessebrista d'Olot. Taller iniciat per Pere Pla (Olot, finals s. XVIII - principis s. XIX), i posteriorment continuat per Jacint Casanoves (Olot s. XIX). Es dedicaren a la producció de figures de motlle. La seva paleta de colors era molt viva, pintant les cares d'una manera molt peculiar. L'any 1933 varen traspassar el seu taller, que portava el nom de “La Hebrea”.

Manuel Traité i Figueras (3), pare de Josep Traité i Compte (4), treballà amb els Domenge fins l'any 1932, quan es va incorporar a treballar a “El Arte Cristiano”. 


Segons Joan Amades a la seva obra “El Pessebre”: “Les figures de Melcior Domenge formen un corpus important dins la iconografia coroplàstica pessebrística olotina d'exportació. D'un cap de l'any a l'altre hom en reprodueix unes quantes centes que, decorades amb policromia llampant, son enviades arreu de la península. Són bastant grans si considerem la mida corrent de les figures de pessebre. Son modelades en pasta de cartró*, que les fa molt lleugeres i més sòlides que les d'argila”.

Melcior Domenge va morir a Olot el dia 23 d'octubre de 1939, a l'edat de 68 anys.

Antoni Dorda i Ventura
Novembre 2020 


* Joan Amades ens parla de “pasta de cartró”, tot i que la producció de Melcior Domenge era de terracota.


Notes

(1) Miquel Blay Fàbrega. Olot, octubre de 1866 -  Madrid, 22 de juny de 1936. Notable escultor
(2) Joaquim Vayreda i Vila. Girona, 23 de maig de 1843 – Olot, 31 d'octubre de 1894. Pintor paisatgista notabilíssim
(3) Manuel Traité i Figueras. Olot, 28 de desembre de 1908 - Olot, 1996 Futbolista del F.C.Barcelona i escultor
(4) Josep Traité i Compte. Olot, 13 de setembre de 1935 – Notable pintor i escultor


Bibliografia
Ràfols, JF, Diccionario Biogràfico de Artistas de Cataluña. Barcelona. Ed Millà, 1951
Amades, Joan, El Pessebre. Barcelona. Edició revisada a cura d’Albert Dresaire, Josefina Roma i Antoni Serés. Arola Editors. Barcelona, 2009 
Verdaguer i Illa, Carme L'escultura a Olot. Diccionari biogràfic d’autors. Edic. El Bassegoda SA Olot, 1987
Cuéllar i Bassols, Alexandre. Els Sants d Olot. Història de la imatgeria Religiosa a Olot. Olot. Bassegoda, 1985

Altres fonts documentals
Museu de la Garrotxa
www.enciclopedia.cat/ec-gec-0022690.xml