26 de desembre del 2020

El butaner i l'astronauta

 

Font: La Vanguardia

Fa uns dies vaig llegir a La Vanguardia una notícia que penso que ha passat un xic desapercebuda a casa nostra. El titular era Un astronauta en el pessebre de San Pere. A la plaça de Sant Pere del Vaticà hi han muntat el tradicional pessebre, però en aquesta ocasió es tracta d’un pessebre creat pels estudiants de l’Institut d’Art F.A.Grue; i aquest pessebre no només té les figures tradicionals (Josep i Maria, el Nen, el bou i la mula...) sinó que incorpora personatges com un astronauta o un soldat.

Aquells qui portem anys seguint les polèmiques generades al voltant del pessebre de la plaça de Sant Jaume de Barcelona no ens sorprenen gens algunes de les reaccions provocades pel pessebre que, enguany, hi ha a la plaça de Sant Pere del Vaticà: «A mi m’agrada però no ho entenc», «Prefereixo el pessebre de tota la vida», «És horrible, prefereixo el Naixement tradicional»...

Fa anys, el pessebre de la plaça de Sant Jaume que tenia, entre altres personatges, el repartidor de butà, va inaugurar els debats al voltant de "com" havia de ser el pessebre. L'Enric Benavent ho ha estudiat molt bé.

A mi, el que em fa gràcia, és que els comentaris recollits a Roma pel pessebre de l'astronauta són perfectament inercanviables amb els comentaris rebuts a Barcelona pel pessebre del butaner.

I la propera vegada que algú critiqui "el pessebre de la Colau", li podrem dir que és com "el pessebre del Papa"!