20 de desembre del 2020

Conferència "El poema del pessebre, un pessebre d'exili"

Dimarts passat vaig poder oferir a l'AUGG de Badalona la conferència "El poema del pessebre, un pessebre d'exili". 

Val a dir que aquesta conferència cada cop que la presento la gaudeixo més. El poema d'Alavedra és una meravella de text que, com vaig insistir, parla del seu exili. El poema en si mateix és un pessebre literari, amb totes les seves figures i moviments. Com tot bon pessebre parla de qui l'ha fet, per això insisteixo sempre que no es tracta només d'un poema a l'exili sino d'un pessebre d'exili.

D'altra banda, tota la història que hi ha al voltant de l'Oratori composat per Casals és tan espectacular que se'm fa difícil de veure com aquesta obra no es programi cada a any a Catalunya.

El passat dijous es complien 60 anys de la seva estrena a Acapulco. Casals tenia 84 anys i desprenia una energia inexplicable per a tothom en els assaigs i els concerts. A partir de l'èxit espectacular que va tenir es van succeir en els anys següents nombrosos concerts a tot arreu del Món, dirigits amb coratge i determinació per un Pau Casals que s'acostava als 90 anys d'edat.

Dimarts els assistents a  la conferència, en comptes de fer preguntes al final, van demanar que els deixes escoltar encara algún tros més de l'oratori, especialment el moviment final del Glòria.