2 de gener del 2021

El pessebre municipal d'Arenys de Mar: tradició i innovació

 

No és la primera vegada que en aquest blog parlem del pessebre municipal d'Arenys de Mar. De fet, n'hauríem d'haver parlat més sovint.

Perquè el pessebre que, els darrers anys, ens presenten els creadors Txeni Gil i Santi Artigas a la sala d'exposicions del centre cultural del Calisay és un pessebre que sempre val la pena visitar.

El pessebre "del Calisay" preserva aquells elements que reconeixem com a tradicionals (el suro, la molsa, unes figures clàssiques -en aquest cas, de l'escola olotina-,...) però amb la voluntat de buscar noves formes d'expressió.

Enguany el pessebre municipal d'Arenys de Mar s'ha vist afectat per la pandèmia. Davant la dificultat de fer-lo dins la sala d'exposicions, el pessebre es pot veure en el pati.

Així, les figures estan ubicades en unes caixes de fusta que envolten l'alzina que presideix el pati del centre cultural Calisay.

Hi ha més d'una referència a la pandèmia que estem patint. Les figures estan separades per grups bombolla i, a més a més, no és difícil imaginar que "viuen" en balcons. La vida als balcons és un símbol de les setmanes que tots plegats vam passar confinats.

D'aquesta manera en un pessebre ben tradicional, amb el naixement, l'anunciació als pastors, els reis en camí... ens hi sentim representants.

Si sou del Maresme... aneu a visitar el pessebre d'Arenys de Mar! (fins el dia de Reis).