21 de gener del 2021

Dos favors

Per culpa de les restriccions i del confinament, enguany he pogut visitar menys exposicions de pessebres de les que hauria volgut. En aquestes poques visites he constatat un fet que ja fa anys que es pot observar en algunes de les mostres de pessebre que es fan a casa nostra. És un fet minoritari, però no aïllat.

Em refereixo als rètols que solen acompanyar els diorames. En aquests rètols se sol informar de l’escena que es presenta i del nom de l’autor. En alguns casos també hi figura l'autoria de les figures. I el fet és que, en alguns casos (insisteixo: minoritaris!), aquests rètols tenen una qualitat millorable: faltes d’ortografia, informació incorrecta....

Per això vull demanar dos petits favors.

Tal com acabo de dir, en més d’una ocasió he vist el text d’aquests rètols amb faltes d’ortografia. Aquest és el primer favor que vull demanar: seria possible que abans d’imprimir aquests textos algú els revisés? Normalment són rètols impresos, no és res que s’hagi improvisat, hi ha marge de revisió... Penso, per exemple, que no costaria massa evitar escriure «Neixement» (com he vist en algun lloc) i posar «Naixement».

I també hi ha moltes associacions que indiquen, en els rètols, l’autoria de les figures que hi ha al diorama. Ben mirat, ningú ho demana, i personalment penso que no aporta gaire res als visitants «no entesos» que tal figura és Carratalà o Castells (i menys si no se’ls explica qui són Carratalà o Castells!). És una informació que es podria ometre. Però, si es posa, cal que la informació sigui acurada. I aquest és el segon favor que vull demanar: si s’indica l’autoria de les figures, que aquesta informació sigui correcta! Si un diorama té figures de Joaquín Pérez, que el rètol no digui que són de Carlos Delgado. I que el rètol no informi que les figures són de Castells, si les ha fet Carratalà! (Aquests exemples també són reals).

Ja sé que els reptes i els problemes de les nostres associacions són molts i molt importants (i més ara, en temps de pandèmia). Demanar uns rètols ben escrits pot semblar una frivolitat. Però uns rètols acurats són una petita mostra de respecte al públic, a la nostra llengua i al pessebrisme.