22 de novembre del 2012

Un pessebre basc

(Article de Jordi Montlló publicat al butlletí número 15 d’El Bou i la Mula. Novembre de 2004)

Hem trobat una petita referència a un pessebre fet de fusta per un xicot basc a la darrera obra del conegut escriptor Bernardo Atxaga. El grup de protagonistes són un grup d’amics d’un petit poblet basc, Obaba, prop de Donosti. Però l’escena que fa referència al pessebre fet per l’Adrián, s’ubica en un col·legi de La Salle de Donosti, als anys seixanta del passat segle.

Además Adrián, que de morrosko no tenía nada por su problema físico, y que incluso estaba exento de gimnasia, pasó a ser nuestro artista oficial cuando, al llegar las Navidades, obsequió al colegio con unas tallas de madera hechas por él mismo: un pesebre completo para el Nacimiento, con el Niño, los Padres y los animales. El capellán del colegio, don Ramón, anunció que teníamos un nuevo Berruguete entre nosotros, y el fraile que nos enseñaba Historia del Arte escribió una alabanza de las tallas en la revista del colegio.

Potser, de tot plegat, no en farem mai res; però penso que mirant una mica enllà, quan tinguem un corpus prou important de textos que fan referència a pessebres, podríem treure’n algunes conclusions, si sabem aplicar l’anàlisi sociològica i interrogar-nos com reflecteixen les diferents societats literàries que anem trobant.

Potser, nosaltres no ho sabrem fer, però vindrà algú altre que sí. Qui ho sap?

Autor: Bernardo Atxaga
Edita: ALFAGUARA
Lloc i any d’edició: Madrid, 2004.

2 comentaris:

Galderich ha dit...

És representatiu del que era el pessebre fa un temps, quan a les escoles religioses era un element important.

jon.oteta@gmail.com ha dit...

He intentat amb altres llibres d'Atxaga i la veritat és que tot i llegir-los en basc em resulta un escriptor difícil de llegir, intentaré llegir aquest últim llibre, si és almenys per llegir la part que cita sobre el pessebrista