8 de març del 2012

Un elefant al pessebre



Quan, amb en Jordi Montlló, vam preparar l’edició del llibre Les nostres figures de pessebre. Una mirada al pessebrisme a Catalunya (Mataró 2010) se’ns va ocórrer posar a la portada una fotografia d’un elefant. Es tracta de l’elefant que Lluís Carratalà va realitzar per al grup de la Nit de Reis (un grup espectacular, tot sigui dit de passada, que ens mostra els Reis repartint els regals per les cases, i ho fan amb un seguici de camells, cavalls, carrosses ...i l'elefant, és clar!).

L'elefant era una figura de pessebre que “no semblava de pessebre”. Vam pensar, doncs, que érem originals (i, en tot cas, no ens podeu negar que vam fugir del tòpic).

Però repassant llibres sobre el pessebre que tinc per casa em va aparèixer Die Krippenfiguren von Frauenwörth. Ein Bilderbuch (Weißenhorn, 1982). Es tracta d'un llibre escrit per Trautl Schulz-Dornburg i que conté imatges de les figures de pessebre de l'abadia benedictina de Frauenwörth, a Baviera.

Es tracta d'un pessebre que té els seus orígens al segle XVII i que conté moltes escenes més enllà de la infantesa de Jesús. Per exemple, entre les figures hi ha Salomó amb la reina de Saba!

En tot cas podreu comprovar que, a la portada, els seus editors hi mostren una de les figures que acompanyen els Reis: un elefant!

Decididament, és ben difícil ser original en els nostres dies...