30 de desembre del 2011

Acte de presentació del llibre sobre Lluís Carratalà


El Centre Català d'Artesania ha acollit l'acte de presentació del llibre: Lluís Carratalà, escultor noucentista de pessebres. Una seixantena de pessebristes i simpatitzants del Col·lectiu El Bou i la Mula han volgut participar d'aquest acte de presentació que a la vegada ha esdevingut un homenatge a Lluís i Montserrat Carratalà.

El president de El Bou i la Mula, Josep M. Font ha destacat la importància de trobar-nos reunits una vegada més al voltant del pessebre i que el que ens aplegava era un artista que pensava en el pessebre i unes figures que estaven creades per a fer pessebres. L'autor del llibre Enric Benavent ha destacat la necessitat de considerar Carratalà com a escultor i d'ubicar-lo en el corrent artístic que el va fer créixer, a la vegada que ha fet notar que la gran aportació de Carratalà va ser el fet que defugia d'estereotips i que intentava que el pessebre fos proper als qui el feien, no com a representació historicista sinó com a enculturació de la fe. Jordi Montlló, fotògraf del llibre, ha destacat la importància de la fotografia per proveir d'una mirada calmada i precisa sobre les figures, que doni rellevància als seus trets més emotius i ens ha presentat un acurat muntatge visual amb fotografies del llibre.

La professora Josefina Roma ha fet una acurada presentació d'alguns detalls de l'escultor a partir de la lectura del llibre, destacant  d'una banda la voluntat de fer una obra bella, una veritable obra d'art en cada figura de pessebre, i de l'altra el caràcter perseverant de Carratalà i la seva actitud vital; així mateix ha volgut fer un homenatge a la Montserrat Carratalà, filla i ajudant de l'escultor. Finalment, el Director del CPCPTC Lluís Puig ha destacat la importància de treballs com aquest en el marc de la cultura popular i ha reivindicat el valor de l'art popular en totes les seves dimensions, com a art. 

L'acte s'ha acabat amb una cordial estona de tertúlia informal entre els assistents.