12 de novembre del 2009

Reedició del llibre El Pessebre de Joan Amades











El diumenge dia 29 de novembre de 2009, a les 12 del migdia, es presenta a la Sala d’Actes del Museu Etnològic de Barcelona la nova reedició del llibre que el folklorista català dedicà al món del pessebre.

En una primera edició el treball va sortir a la llum l’any 1946 i, posteriorment, el 1959 va sortir en una segona edició en un format més petit que l’anterior. En l’actualitat la reedició del llibre ha estat impulsada per l’Associació Cultural Joan Amades i han tingut cura de la revisió de l’obra els investigadors Albert Dresaire, Josefina Roma i Antoni Serés. Editat per Arola Editors, el document recupera el format de bibliòfil de la primera edició i apropa a un públic actual un dels estudis més emblemàtics de Joan Amades. Considerada com una obra de culte dins col·lectiu pessebrista internacional, la nova edició apareix coincidint amb la celebració dels actes del 50è. aniversari del finat de l’autor.

El nostre col·lectiu ha col·laborat en aquesta reedició i ens fa molta il·lusió que aquest projecte arribi a bon port.

7 comentaris:

Galderich ha dit...

Molt bona notícia. Esperem veure'ns-hi!
La revisió de qualitat està assegurada amb aquests estudiosos!

Hernan el Drake ha dit...

Soy un gran admirador de Amades, que no solamente era un gran erudito (con sus cosas, como todos los que se dedican a la etnologia) sino que escribia de forma muy amena y es un placer leer sus libros. La reedicion es importante, ya que en estos momentos nos piden un dineral por los libros antiguos, y todavia es una herramienta util para los belenistas.

Pero, con todo... ¿no es un poco como esa practica de los figuraires de usar los viejisimos moldes de Masdeu, Muns, etc., para seguir haciendo figuras nuevas? Quiero decir, que esta muy bien tener las figuras de los moldes antiguos, pero ahora necesitamos moldes nuevos, entonces si Amades escribio en los 30 y Garrut en los 50 ¿para cuando un Pessebre de la segunda decada del siglo XXI? Es un desafio que lanzo para Dresaire o Benavent, claro...

Albert Dresaire Gaudí ha dit...

Ja tens bona part de raó, però cal contextualitzar les coses. Cal pensar que, encara no fa massa temps, hi ha qui demanava la reedició facsímil d'"El Pessebre" de l'Amades. Davant d'això estaràs d'acord que el que es presenta el proper dia 29 és un gran avanç.

Estic d'acord en que publicar l'edició crítica d'"El Pessebre" de Joan Amades és insuficient. La riquesa que hi ha darrera la tradició del pessebre a Catalunya es mereix molt més. Però també és cert que, avui dia, no és gaire realista pretendre generar noves obres "totals" sobre el tema. El que cal que promoure monografies rigoroses que ens vagin il•luminant sobre els diferents trets que conformen la tradició del pessebre.

No és que em vulgui posar d'exemple, però penso que el llibre que vaig publicar ara fa 5 anys, "El pessebre a Mataró. Història d'una tradició viva", anava en aquesta direcció. En aquell cas es tractava d'estudiar el pessebre des d'una perspectiva local però sense renunciar a treure'n conclusions ni a plantejar hipòtesis. No sé si me'n vaig sortir, però la intenció era aquesta.

I l'inventari de les figures de l'Associació de Pessebristes de Mataró i el treball de recerca sobre l'obra de Lluís Carratalà també ens poden ajudar: són treballs que es miren un fet concret, parcial, però ho intenten fer amb rigor i en diàleg amb el món de la recerca, més enllà del món pessebrista. Només així podrem anar bastint el "corpus" pessebrista del segle XXI.

La feina d'El Bou i la Mula intenta anar en aquesta direcció, i l'aportació dels nostres col•laboradors és imprescindible per arribar a bon port.

En tot cas, espero poder comentar aquesta i altres qüestions el dia 24 i/o el dia 29!

Enric Benavent ha dit...

Estic d'acord Drake, és important tenir una edició crítica on es matisen moltes afirmacions gratuïtes de l'Amades i on es desmitifica una mica el llibre situant-lo al nivell que li correspon, però ens cal una nova obra, una nova portació. Jo crec que no és cosa del Dresaire i del Benavent (almenys no és cosa meva segur). Crec que en moment en el que vivim una obra com aquesta ha de sorgir del treball en equip d'uns quants, tu, per exemple i alhuns altres que escriuen al bloc i alguns altres que no escriuren al bloc però sabem qui som....
Jo, sincerament, crec que la segona dècada de El Bou la Mula ha de caracteritzar-se per això, aprofundir en la recerca i en la producció de documentació nova sobre el pessebrisme... no? Ens hi posem? De fet ja hi estem posats...

Enric Benavent ha dit...

Ep l'Albert i jo estàvem escrivint al mateix temps!!!! Ell és molt prudent, però no no tant. L'edició facsímil de l'Amadades era la gran aposta de la junta de la Federació Catalana de Pessebristes. El dia que es va presentar aquesta idea a l'assemblea es parlava de l'Amades com la "Bíblia del pessebre" jo vaig explicar que s'estava fent l'edició crítica... però els semblava més interessant l'edició facsímil... Jo no deixava de preguntar-me quanta gent de la que estava apostant per fer una nova edició facsímil s'havia llegir realment l'Amades alguna vegada.

Drake de Rivera ha dit...

Lamento haberme explicado tan fatal. Por supuesto que encuentro excelente la iniciativa y compraré no menos de seis ejemplares, ya que tengo muchos compromisos a los que, desde hace tiempo, tengo que enviarles algún "Pessebre" y no podía por su prohibitivo precio de segunda mano. Además, si como entiendo, la reedición es sobre la original, yo tengo la de Aedos de los 50, que no es demasiado lucida... y además, "revisar" a Amades es muy conveniente e interesante. Solamente quería reseñar la necesidad de sacar un "Pessebre" actual, no solamente de carácter técnico, sino con los elementos afectivos y literarios que lucen en Amades y Garrut, vamos, un viaje sentimental alrededor de "nuestro" pesebre.

Yo utilizo la obra sobre Mataró como publicación de referencia y apoyo documental contínuo y coincido con Albert en que es muy difícil abarcar la totalidad del pesebrismo actual en una sola obra y que son más útiles las monografías parciales.... pero insisto en que un libro que tratara sobre el total del fenómeno pesebrista, sin profundizar mucho, vale, pero "picando" en todos lados y con una vocación divulgativa y comercial, "para todos los públicos" sería muy conveniente. En cierto modo, y ahora coincido con Enric, lo estamos haciendo diariamente... y podría ser un trabajo en equipo...

Antoni Dorda i Ventura ha dit...

La nova i millor versió sobre "ElPessebre" és la que entre tots escrivim en aquest blog cada dia. Es un goig llegir-vos.