23 de juny del 2009

Nadal a Can Cupiello

Bosco Garcia. Barcelona

El darrer número de la revista "Time Out Barcelona" (19-25 de juny, núm. 74) publica aquesta informació: "El CAER coproduirà el "Nadal a Can Cupiello" de Eduardo de Filippo que Oriol Broggi dirigirà la pròxima temporada".

El CAER és el Centre d'Arts Escèniques de Reus, i el seu director és Cèsar Compte. Fa un parell de temporades encara es podia dir que Oriol Broggi era una promesa en la direcció escènica, avui (juny 2009) al capdavant de "La Perla 29" ningú dubta que és una contundent realitat amb molt predicament.

"Nadal a Can Cupiello" és un cant al pessebre. De la mateixa manera que fa uns anys entre nosaltres era costum representar "Don Juan Tenorio" per Tots Sants, o encara avui "Els pastorets" per Nadal, l'Itàlia meridional té aquesta obra de referencia. Extremadament popular, com el pessebre arreu.

Tracta d'una família, com moltes, amb problemes, on el pare el trobem encaterinat a fer el pessebre, malgrat la indiferència de la família, quan no l'hostilitat. Al final -feliç- el pessebre els agermana i fixa la concòrdia.

"Luca disperde lo sguardo lontano, come per inseguire una visione incantevole: un Presepe grande come il mondo, sul quale scorge il brulichio festoso di uomini veri, ma piccoli piccoli, che si dànno un da fare increbibile per giungere in fretta alla campana, dove un vero asinello e una vera mucca, piccoli anch'essi come gli uomini, stano riscaldando con i loro fiati un Gesú Bambino grande grande che palpita e piange, come piangerebbe un qualunque neonato piccolo piccolo..."

Entenc que és una ocasió immillorable per difondre la bondat del pessebre en una acció conjunta de totes les entitats que hi treballen.

Hi ha còpia de l'enregistrament teatral en DVD, interpretada pel mateix Eduardo de Filippo.

1 comentari:

Galderich ha dit...

Això promet molt. Haurem d'estar alerta per a aquesta producció en la que col·labora l'Oriol Broggi, tota una garantia de qualitat.