10 de desembre del 2008

El mil·lenari de Santa Maria de Mataró, en el pessebre

Ahir vaig entrar a fer un cop d'ull a l'exposició de pessebres de l'Associació de Pessebristes de Mataró. Va ser una visita rapidíssima, dedicant-hi molt menys temps del que realment es mereix una visita als diorames mataronins. Però tot i així ja hi vaig veure dues coses que em van agradar molt i que vull compartir aquí.

D'una banda, val la pena comentar que l'exposició d'enguany té un tema comú: la celebració del mil·lenari de la parròquia de Santa Maria de Mataró. Per aquest motiu, molts diorames estan ambientats en carrers de Mataró. I això vol dir que hi ha hagut un treball d'equip, lluny d'allò que de vegades veiem en algunes exposicions, on clarament cadascú va a la seva. Aquí cada pessebrista ha fet el deu diorama, cert, però condicionant la seva temàtica a una idea general, a un treball col·lectiu.

I l'altra cosa que voldria valorar és el butlletí anual de l'Associació de Pessebristes de Mataró. Una revista que enguany arriba al número 7 i que, de mica en mica i modestament, va aconseguint uns continguts interessants. Perquè més enllà de notes relatives a les activitats de la pròpia entitat, el butlletí ofereix diversos escrits que depassen l'interès local i que contenen documentació sobre el pessebre que pot ser d'interès d'un púbic més ampli.

Evidentment l'exposició dels pessebristes de Mataró es mereix una visita amb prou temps per assaborir-la i, també, un comentari molt més ampli que aquest. Però de moment em limito a recomanar-ne la visita. I, si hi aneu, demaneu el butlletí!