Quan vam fundar el Col.lectiu El Bou i la Mula, ara fa vint anys, vam dedicar bona part dels esforços dels primers anys a reflexionar i fer propostes sobre les virtuts educatives del pessebre. Més enllà de la transmissió de continguts i valors de caire religiós, el pessebre ens aporta moltes possibilitats com a activitat educativa. Moltes escoles i d’altres tipus de centres educatius fan el pessebre cada any com a activitat d’expressió, de creació i de treball en grup.
Passats vint anys crec que el pessebre continua essent una activitat que té uns valors educatius fonamentals, però la societat ha canviat molt i probablement la funció educativa del pessebre també. M’explicaré millor amb un cas: Fa uns mesos, tot contemplant el frontal de Sagàs que es pot veure al Museu diocesà de Solsona, tenia al costat un grupet de joves de vint-i-pocs anys que anaven interpretant les imatges. En arribar a la representació de la Visitació, on Maria i Elisabet es fonen en una abraçada, un d’ells pregunta què vol dir aquella escena, i l’altre li diu: “deu ser una escena lèsbica”. No em vaig poder aguantar i els vaig ajudar a interpretar tot el frontal, cosa que em van agrair.
Els pessebres del segle XXI els contemplaran generacions de persones amb un nul coneixement dels elements més bàsics de la cultura religiosa. Molts pessebristes formen part ja d’aquesta generació que desconeix el relat que estan representant amb els seus pessebres. Els pessebres de les exposicions i també els pessebres públics han de complir la funció de transmetre el relat fundacional de la nostra cultura a aquesta societat. Caldrà doncs que els pessebristes trobin un llenguatge que vinculi una societat secularitzada i analfabeta de termes religiosos, amb una tradició d’origen religiós que conté diversos elements simbólics que és imprescindible conéixer.
A l’espai públic els pessebres estaria bé que utilitzessin formes d’expressió artística pròpies d’aquesta època aplicades al pessebre. És una bona manera de generar diàleg sobre la tradició. A les exposicions cal repensar la forma de presentar els pessebres, caldrà prendre consciència de qui és el públic que visita les exposicions, què coneix del relat del Naixement.
Amb el pessebre podem continuar educant la població sobre els símbols i els valors que estan a la base de nostra cultura cultura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada