4 de setembre del 2019

20 ANYS !

Assemblea fundacional. Solius 4/9/1999

Han passat 20 anys d'aquesta històrica imatge. Al Monestir de Solius, apadrinats per Fra Gilbert Galceran (acs) vam donar inici a aquest projecte singular i únic dintre del món del pessebrisme.

El grup era una barreja de persones que ja portaven anys en associacions pessebristes locals i persones de perfils concrets que no hi tenien cap relació, com antropòlegs, educadors i artistes. El caràcter apòcrif dels  personatges del bou i la mula, que vam escollir pel nom, era tota una declaració d’intencions, com a símbol d’obertura i diversificació.

Preteníem tractar el pessebrisme des d’una perspectiva polièdrica emfatitzant aspectes com l’antropològic, el patrimonial o el pedagògic que quedaven una mica allunyats del que es feia en aquell moment. Ben pensat, el Bou i la Mula no suposava cap innovació, sinó que érem els hereus d’una llarga tradició enaltida pels Ramon Violant i Simorra, Joan Amades, el pare Andreu de Palma, el pare Basili de Rubí o el mateix  Josep Maria Garrut, que fou soci de l’entitat. Pensàvem que aquella tradició de la que ens sentíem continuadors havia quedat una mica òrfena i calia revifar-la. La novetat era el format d’entitat, acostumats com s ‘estava que una entitat pessebrista era aquella que feia pessebres.

El Bou i la Mula vol ser una àgora d’intercanvi, de reflexió, però també de gaudi. Volíem crear un espai d’acollida i convidar a pensar, dialogar i gaudir dels pessebres a persones, institucions i entitats que no tinguessin el pessebre com a finalitat o com un objectiu. Calia obrir el debat i la participació, volíem situar el pessebre com a eix de debat social i intervenir en alguns fòrums des d’una perspectiva més antropològica de la qüestió.

Des de 1999 fins ara, la situació ha canviat molt i pensem que hem aportat el nostre granet de sorra. Hem fet un treball de formigueta, amb moment de més activitat que d’altres, amb èxits i ensopegades, amb més o menys encert, però sempre amb esforç honest i amb els braços oberts per a qualsevol que volgués col·laborar amb nosaltres, unint esforços per valoritzar el pessebre.

A la foto, el Cesc Benavent en braços de l'Enric, Xavier Morlans, Joan Cabot, Josep Maria Font, Albert Dresaire, Josefina Roma, Montserrat Llinares, Dolors Teixidor, Marta Loire i Jordi Montlló. 

Encetem doncs un any d'activitats per celebrar l'aniversari. De moment, el Cesc, aleshores tenia vuit mesos, ara estudiant de disseny, està preparant el nou logotip de l'entitat.

1 comentari:

josep llinares ha dit...

Moltes felicitacions ,feu una gran tasca per el pessebrisme