12 de desembre del 2018

Inaugurada l'exposició al museu de Cabrils : “Els pessebres excursionistes del Maresme: mig segle de tradició”



“Els pessebres excursionistes del Maresme:
mig segle de tradició”


Ahir dissabte dia 8 de desembre, el Museu de Cabrils http://museudecabrils.blogspot.com/ va acollir l'exposició que podeu anar a veure fins a la Candelera, en els horaris d'obertura o sol·licitant visita al contacte que us deixo al final de l'entrada d'aquest article o entrant al meu bloc on trobareu més informació i imatges http://elpessebredelamula.blogspot.com/

Foto: Júlia Montlló
L'exposició documenta i analitza les pujades o plantades de pessebres a llocs emblemàtics que es fan al Maresme durant l'època nadalenca. Es tracta d'una activitat tradicional organitzada per entitats heterogènies, amb una finalitat més lúdica i festiva que devocional, però que serveix de punt de trobada participativa i de vinculació identitària a nivell local.

És el fruit d'una recerca realitzada pel Col·lectiu El Bou i la Mula i subvencionada per la Generalitat de Catalunya, mitjançant l'Institut Ramon Muntaner.

La Comarca del Maresme s'esten des de la Serralada Litoral fins a la mar, i des de Montgat fins a la Tordera, amb una extensió de 399 km2 i 431.500 habitants. En aquest territori hi conviuen dos parcs que es comparteixen amb la comarca veïna del Vallès oriental: el Parc Natural de la Serralada Litoral i el Parc Natural del Montnegre - El Corredor.

La recerca documenta i analitza els orígens, l’evolució, la situació actual i el futur, de les plantades de pessebres a muntanyes, ermites i paratges naturals, al Maresme, com a part d’un projecte més ampli que abasta tota la geografia catalana.


No hi ha cap estudi semblant on es conjuguen dues tradicions tan ben arrelades a Catalunya com l’excursionisme i el pessebrisme.

Però més enllà de l’anècdota informativa, es vol analitzar les motivacions, la tipologia de participants, les entitats vinculades, l’organització i el desenvolupament de l’activitat i les seves característiques i les diferències entre elles, els conflictes i com afecta el canvi en el context social i l’evolució dels simbolismes religiosos en una societat cada cop més laïcitzada, mercantil i individual.

Foto: J. Montlló