28 de desembre del 2018

Els innocents

Aquestes imatges del Belen de Salzillo són esgarrifoses. Ens costa mira-les sense estremir-se. De fet ens sembla inconcebible l'escena d'un governant com Herodes el Gran que extralimitant-se en les seves funcions ordenés matars els infants, simplement per que tenia por que aquell Jesús que anunciaven li pogués prendre el regnat.

El relat de la matança dels innocents la trobem només en l'evangeli de Mateu. Té la seva rao de ser: Mateu parla en una comunitat de persones que s'han fet cristianes procedents del judaisme. Tot l'evangeli de Mateu és un intent de donar a entendre que Jesús és el "nou Moisès". Per als jueus Moisès va ser el capdavanter i fundador en certa manera del poble d'Israel, va ser qui va portar la Llei divina de part de Déu. Jesús és qui dóna un nou sentit a la llei, és qui aporta la "nova Lleu de Déu".


El relat de la matança dels innocents és un clar paral·lelisme entre Jesús i Moisès, qui va salvar-se també d'una injusta matança promoguda pel Faraó.


Més enllà d'això, aquest relat ens convida a pensar en els innocents del nostre segle, en els Herodes que campen pel món promovent injustícia per benefici propi. El relat dels innocents, que cada vegada veiem menys als nostres pessebres, és de rabiosa actualitat.