2 de gener del 2017

Pessebristes rics, pessebristes pobres

(Reprodueixo l'article que vaig escriure per la revista de l'Associació de Pessebristes de Mataró d'aquest Nadal. És una petita reflexió que fa referència al patrimoni dels pessebristes mataronins, però que penso que es podria aplicar a altres entitats).

Els problemes que fa un temps estem patint els pessebristes de Mataró pel que fa al local ens haurien de permetre valorar allò que tenim. Perquè és cert que no tenim local, i que això ens fa «pobres», però al mateix temps tenim un important patrimoni, que ens fa «rics».

Fa temps que explico, a qui vol escoltar, que els pessebristes de Mataró tenim un patrimoni molt important. Tinc la sensació que les administracions no coneixen els actius de la nostra entitat, però a vegades els propis pessebristes no en som conscients, del que tenim.

Voleu fer-ne un repàs ràpid? Comencem.

Abans que res cal fer esment de la nostra col·lecció de figures i d’altres elements per fer el pessebre. Una col·lecció que a hores d’ara deu superar les 4.000 peces. Algunes figures són peces úniques (Carratalà, Castells, Catà, autors mataronins, etc.). Quasi 3.000 d’aquests figures formen part de l’IPEC (Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya), essent les primeres peces de caràcter pessebrista incloses en aquest inventari nacional.

A més de les figures, la nostra entitat té una important col·lecció de diorames, alguns de gran valor. Sense voluntat de ser exhaustiu, hauríem de fer esment als diorames de Manel Serena o de Francesc Cabot, d’una gran qualitat tècnica, i reconeguts més enllà de casa nostra.

Però tot aquest patrimoni material es veu complementat amb un important patrimoni documental:
  • L’arxiu històric, que conté documentació des de l’any 1935 i que ha estat dipositat al Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, prèvia classificació i catalogació.
  • L’arxiu actual (secretaria), en procés d’ordenació.
  • L’arxiu d’imatges. Comptem amb fotografies de pessebres i d’actes socials de l’entitat des de l’any 1960.
  • La biblioteca. A part de molts llibres de temàtica no pessebrista, la nostra entitat té un centenar de llibres sobre pessebres, alguns dels quals són llibres difícils de trobar i d’un gran valor per a l’estudi i el coneixement de la història i la tradició del pessebre.
  • Hemeroteca. Col·leccions de revistes pessebristes d’àmbit nacional i internacional, com ara Il Presepio.

Ja ho veieu, els pessebristes som «pobres» (hem de «viure» en una «casa» que ens deixen, perquè no tenim ni per pagar un lloguer...). Però som «rics» perquè disposem d’un patrimoni que és l’enveja de moltes entitats... Ho valorem com cal?