15 de desembre del 2014

La Mare de Déu de les Neus i el pessebre

"La història de la Mare de Déu de les Neus és la història d’una nevada. Una nevada que, de forma miraculosa, va caure en ple mes d’agost a Roma. Però no només això: la història de la Mare de Déu de les Neus també és la història d’una descoberta. La descoberta del paper excepcional que Maria va tenir en la vinguda al món del Fill de Déu. La descoberta que aquella noia de Natzaret és la Mare de Déu."



Així comença el llibret La Mare de Déu de les Neus, publicat aquest any dins de la col·lecció Sants i Santes del Centre de Pastoral Litúrgica (també hi ha la versió en castellà: La Virgen de las Nieves); el seu autor és el nostre company Albert Dresaire. I si en parlem en aquest bloc és perquè la Mare de Déu de les Neus té relació amb el pessebre, tal com s'explica en un dels capítols del llibre.



I és que la Mare de Déu de les Neus és la titular de la Basílica de Santa Maria la Major de Roma. I si alguna cosa destaca en aquesta església romana és la gran quantitat d'imatges al voltant de la vida de Maria, sobretot relacionades amb el Misteri del Naixement. A Santa Maria la Major es venera una part del pessebre que, segons afirma una tradició, va servir de bressol al Nen Jesús. És per això que també es coneix aquest temple com la basílica de la Mare de Déu del Pessebre.



Hi ha, doncs, molts elements de Santa Maria la Major que ens evoquen el pessebre. L'arc triomfal que presideix la nau central de la basílica està decorat amb mosaics del segle V. Mosaics que mostren moments del Naixement i infantesa de Jesús, però posant a Maria en el centre.



També hi trobem una gruta que, segons la tradició, estaria construïda amb pedres que els pelegrins haurien portat de Terra Santa. En aquesta gruta avui s'hi conserven el que es considera les figures de pessebre exemptes (és a dir, que no formen part d'un retaule) més antigues que es coneixen; les va fer l'artista toscà Arnolfo di Cambio al segle XIII. Són unes magnífiques escultures d'estil gòtic que representen el Naixement: la Sagrada Família, el bou i la mula, i els tres Reis Mags.



Més informació a www.cpl.es