L'esperit prou se'ls enlaira cap amunt, però la càrrega de la materia me'ls té encastats a la terra: volariem, però s'han de protar an ells mateixos; anirien a llunyaries infinides, però estan plantas al terroç, i quan l'halè'ls puja als nuvols, el fang de les cames els pesa.
D'aucells d'aquests n'hi ha tants, que, gira-t allà on vulguis i en veuras a tot arreu. Sebla que tots haguem nascut pera que les arrels que'ns fan viure siguin la que'ns tinguin presos; que portem una ànima d'eter lligada en un troç de plom; que vloent anar a les estrelles, estiguem fermats per una cama.
Des del punt de vista simbòlic ens interessa veure la relació que fa entre nosaltres i les figures del pessebre, dotant a les petites figures que cada Nadal treiem a passajar d'una nova mirada que no hauríem de menystenir.
RUSIÑOL, SANTIAGO. Aucells de fang. Barcelona, L'Avenç, 1905
Cal relacionar aquest ocell amb les figures que el mateix Apel·les Mestres col·leccionava i que finalment foren donats al que avui és el Museu Etnologic de Barcelona i que va reproduir Joan Amades en el seu llibre d'El Pessebre.
1 comentari:
aportació molt interessant
Publica un comentari a l'entrada