31 de juliol del 2012

El pessebre a Baviera



Cuadernos de temas navideños és una col·lecció de publicacions de temàtica pessebrista que edita l’Asociación Belenista de Gipuzkoa. Es va iniciar l’any 1973 i la dirigia el capellà Juan Pérez-Cuadrado, qui fou un dels animadors del pessebre a Donostia i un dels inspiradors, juntament amb Josep M. Garrut, de la Federació Internacional de Pessebristes. El cas és que en aquesta col·lecció s’hi han publicat alguns títols molt interessants. Fa unes setmanes vaig parlar del quadern signat per José Antonio Pagola. Avui us vull presentar el que va escriure Klaus Bayerl, Costumbres navideñas en Baviera (Donostia, 1995), un interessant recull de les tradicions bavareses al voltant del Nadal.

Entre d’altres temes, Bayerl ens explica què són els Christkindlmärkte (o, dit en català, els mercats del Nen Jesús). Es tracta de mercats que, per Nadal, es celebren a molts pobles de Baviera; del de Munich se’n tenen dades de l’any 1310; però el més famós i important és el de Nuremberg (que, de fet, actualment té tota una part de fira professional sobre articles nadalencs). 

Si sou d’aquells que decidiu a darrera hora on aneu de vacances, la lectura d’aquest llibret us pot inspirar i, qui ho sap, potser feu les maletes i aquest estiu viatgeu a Baviera. Un lloc que, entre d’altres encants, té el de ser una terra “d’interès pessebrista”.

Però sigui on sigui que passeu les vacances, que tingueu un bon estiu!