26 d’abril del 2012

Jesús ha nascut a la Provença



És coneguda l’admiració que els membres d’El Bou i la Mula sentim pels santons de la Provença. Sempre que podem ens escapem a aquest racó de món que, entre d’altres particularitats, té una tradició del pessebre molt arrelada. Perquè a la Provença han sabut convertir els santons en un signe d’identitat.

L’Association des Amis du Salon International des Santonniers d’Arles contribueix, amb el seu treball, a la promoció dels santons i dels santonniers. El Salon es celebra cada any al claustre de Saint Trophime des del Nadal de l’any 1958. Fa més de 50 anys.

Avui us vull presentar un llibre editat per commemorar els 50 anys del Salon: Santons & Santonniers de Provence et d’ailleurs (Saint-Remy-de-Provence, 2007) que recull la història d’aquest certamen pessebrista i fa, també, una síntesi històrica del pessebre. Però potser el més interessant és el capítol en el que fa “l’abecedari dels santonniers”: s’hi recull una referència de 80 tallers que, actualment, estan funcionant a la Provença. La gran quantitat de creadors de santons, molts d’ells d’un gran nivell, són la millor mostra de la vitalitat d’aquesta tradició en aquella part de França. Suposo que és per això que els autors del llibre s’atreveixen a afirmar que “Jesús ha nascut a la Provença”.

Vet aquí el repte del pessebrisme a Catalunya. Que, contemplant els pessebres i el moviment pessebrista de casa nostra, puguem dir: “Jesús ha nascut a Catalunya”.

1 comentari:

Galderich ha dit...

Veient això se'ns fan les dents llargues... de sana enveja!