8 de novembre del 2010

Una enquesta sobre el pessebre


En el marc de la 41 Trobada de Pessebristes de Catalunya que se celebrarà a Mataró el proper 12 de desembre, es podrà visitar l’exposició Associació de Pessebristes de Mataró. 75 anys d’història. Un recull, exposat en els locals del Museu Arxiu de Santa Maria, d’imatges i documents que l’associació mataronina ha generat al llarg de la seva història.
Tot preparant el material per aquesta exposició, ha aparegut l’informe d’una enquesta feta l’any 1990. M’explico. L’Associació de Mataró es va fer càrrec de la presidència de la Federació Catalana de Pessebristes entre els anys 1988 i 1991. Amb totes les mancances que vulgueu, durant aquells anys es van iniciar algunes iniciatives per intentar fer arribar el pessebre a un públic el més ampli possible (res a veure, per cert, amb les directrius que ara imperen en certs sectors: “qualitat abans que quantitat” o “som minoritaris”, ens diuen...).
El cas és que el Nadal de 1990 es va poder muntar una parada de la Federació en el Saló de la Infància de Barcelona, en el marc del stand que promovia JIF (Jornades Internacionals Folklòriques). En aquesta parada s’hi exposaven diversos diorames i em sembla recordar que els pessebristes de Sabadell hi van bastir un pessebre popular molt maco...
En els nens i nenes que visitaven el nostre racó se’ls donava un retallable i se’ls proposava de respondre un qüestionari. Es van recollir 1.428 enquestes, que ompliren nenes i nenes de fins a16 anys d’edat. Certament que no estem davant d’una consulta amb tots els requeriments necessaris per poder-la considerar sociològicament fiable, però no deixa de ser interessant fixar-nos-hi.
En el següent gràfic us reprodueixo alguns dels resultats obtinguts:

HAS FET UN PESSEBRE A CASA TEVA AQUEST NADAL?
SÍ: 1.274 (89%)
NO: 154 (11%)


QUINA ÉS LA FIGURA DE PESSEBRE QUE T'AGRADA MÉS?
EL CAGANER: 525 (37%)
EL NEN JESUS: 493 (35%)
ELS REIS MAGS: 133 (9%)
LA MARE DE DÉU: 88 (6%)
ELS PASTORS: 84 (6%)
SANT JOSEP: 35 (2%)
L'ÀNGEL: 25 (2%)
ALTRES RESPOSTES: 45 (3%)


FAS PESSEBRE A L'ESCOLA? COM EL FAS?
SÍ: 796 (56%)
NO: 618 (43%)
NS/NC: 14 (1%)


HAS VIST MAI PESSEBRES COM ELS QUE HI HA AQUÍ (DIORAMES)?
SÍ: 749 (52%)
NO: 650 (46 %)
NS/NC: 29 (2%)

La valoració, en el seu moment, no podia ser pas dolenta. Si ara, 20 anys després, tornéssim a fer la mateixa enquesta en un espai similar, ¿cap a on haurien evolucionat els resultats?

2 comentaris:

Galderich ha dit...

És temptadora aquesta darrera pregunta...

Antoni Dorda i Ventura ha dit...

Seria interessant per a conèixer cap on va el pessebrisme, si en el camí de l' èlit de pocs, o en l'humil drecera de molts.