11 de juny del 2010

Felicitacions de Nadal de grans fotògrafs per a Llorens i Violette Artigas

Fa poc he rebut el catàleg de subhasta de Soler y Llach sobre Fotografías y fotolibros que se celebrarà el proper 30 de juny. Mirant-me aquesta joia de catàleg he trobat tres peces que estan a la venda i que crec que val la pena ressenyar en aquest bloc perquè ens dona més pistes sobre la influència del pessebre sobre els artistes contemporanis.


Les tres fotografies originals a la venda es van realitzar per al ceramista Llorens Artigas i la seva esposa. Les dues primeres es deuen a Francesc Català i Roca i la darrera a Oriol Maspons.


En el cas de Francesc Català i Roca la font d'inspiració és el paisatge que els pessebristes creen a partir del tòpic geogràfic català a partir, crec per altres fotografies, de la masia que els Artigas tenien a Gallifa. Un exterior del 1960 que beu molt de la poesia visual (lot 237) i una altre del 1962 dels interiors de les masies on hom hi coloca les figures (lot 238).


A diferència d'això, Oriol Maspons entre el 1960 i el 1961 s'endinsa més en el món de les figures populars i la seva fotogènia en la que se'ns representa una parella de galls fent-se un petó (lot 239).

Com podem observar, ambdós artistes veuen de les fonts de la cultura popular per a crear unes obres destinades a un altre artista que precisament treballa el fang.


En fi, volia compartir amb tots vosaltres aquestes peces que van bastint una mica més aquesta influència del pessebre sobre l'art contemporani. I si teniu pressupost no us les deixeu perdre!