
L'altre dia vaig anar a visitar la 2a. mostra
Figures de pessebre. Escultures de petit format, que encara es pot veure al Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres.
D'aquesta mostra en voldria destacar el que, al meu criteri, són encerts.
El primer encert és el mateix nom de l'exposició. Santiago Alcolea va escriure fa uns anys un llibre,
Ramon Amadeu (1745-1821). Un gran escultor de petits formats (Olot, 1998) que és una joia. En aquest llibre no només s'explica l'obra pessebrista de Ramon Amadeu sinó que també s'hi reivindica el seu valor escultòric. Sí, les figures de pessebre, i no només les de Ramon Amadeu, són petites escultures, i això és el que ens vol mostrar l'exposició de Llavaneres: les obres pessebristes d'uns quants escultors catalans actuals...
Un altre encert és el format de la mostra. No es tracta d'exposar moooooltes figures. Ni de demostrar que jo tinc la millor col·lecció del món. Ni de buscar les peces més maques i espectaculars. Ni d'atabalar el visitant. No: es tracta simplement (i no és poca cosa) de mostrar un exemple de cada figuraire. Amb aquest format podríem dir minimalista, hi destaquen una o dues peces de cada autor, amb la informació mínima. Tothom que visiti l'exposició la podrà gaudir sencera i es farà el càrrec del que hi ha. I si algú vol saber-ne més, ja ho trobarà al catàleg.
Precisament el catàleg que s'ha editat amb motiu de l'exposició és un altre encert. Una publicació molt digna, on hi podem trobar informació complementària de la que hem rebut durant la visita de la mostra. Sempre ens queixem que hi ha poca documentació sobre els creadors de figures de pessebre; per tant, tot el que s'editi en aquest sentit ha de ser benvingut.
També molt sovint lamentem la poca (o insuficient) atenció que rep el món del pessebre per part de les institucions públiques. Per això és molt de lloar que el Museu Arxiu de Llavaneres organitzi exposicions com aquesta.
Sembla que la intenció del Museu és continuar organitzant mostres similars. Potser podríem demanar que una propera exposició es dediqui als creadors del que s'anomena figura popular. És a dir, a aquells artesans que, sense ser creadors dels originals que utilitzen per a emmotllar les seves figures, omplen els pessebres de moltes llars amb les seves peces. Als artesans, que ben mirat, són continuadors d'una llarga tradició que no voldríem perdre.
És clar que, si filem prim, alguns dels artistes presents a la mostra d'enguany ja els podríem considerar artesans de figura popular; figura de qualitat, si ho voleu així, però figures que, comptat i debatut, han sorgit d'un motlle, motlle l'original del qual no és pas obra seva.
Però de moment quedem-nos amb les escultures de petit format; amb aquestes peces que uns escultors han creat a partir d'un tros de fang.
Només em queda reiterar la meva felicitació al Museu de Llavaneres per aquesta 2a. Mostra.