16 de gener del 2009

Figuristes populars


Ahir, al Centre d'Artesania de Catalunya, dintre dels actes organitzats en el marc de l'exposició Fent camí per la molsa es va celebrar la taula rodona amb els figuristes Pere Homs, Mª Aurora Castellano, Francesc Bertran, Aurora Mas, Carme Ferrer i Josep Mayoral. Entre el públic assistent, una bona representació del nostre Col.lectiu.

Va ser un acte distés on en un format de tertúlia van anar sortint diversos temes com: l'abisme que hi ha entre Catalunya i Provença pel que fa a al consideració dels artesans de figures populars, el valor de la figura de fang per als pessebres familiars fins i tot si hi ha infants, la importància de no esdevenir creadors de peces de col·leccionista, és a dir, que la figura popular pugui continuar sent això, popular, la necessitat de treballar aspectes relacionats amb la comunicació per poder tenir una altra presència als mitjans.

Tots els artesans van destacar la duresa d'aquesta feina i la dificultat de viure només d'això, però d'altra banda es van definir com a apassionats del seu treball. Una de les conclusions a la que es va arribar és la imperiosa necessitat de que hi hagi un reconeixement públic diferencial entre els artesans que fan figures i les porten a la fira, i els firaires que només fan d'intermediaris.

2 comentaris:

Albert Dresaire Gaudí ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Albert Dresaire Gaudí ha dit...

Va ser un acte molt interessant. Els figuraires van parlar de la seva feina, de les seves il•lusions i, també, de les dificultats amb què es troben.
Per cert, l'administració no té prevista aquesta denominació, "figuraire", a l'hora de registrar-se!

De la Fira de Santa Llúcia de Barcelona és un tema que els pessebristes n'hauríem d'anar parlant, que ens hauria de preocupar. Cal un esforç de tots plegats perquè la fira tingui futur, perquè a casa nostra segueixi havent-hi artesans que facin figures de pessebre.

El públic a l'acte no era gaire nombrós. Això seria normal. Però preocupa veure com les úniques propostes en positiu que en van sorgir venien del nostre col•lectiu i de l'Associació d'Amics del Caganer (www.amicsdelcaganer.net)!

A l'hora de parlar d'aquests temes, els pessebristes hauríem de ser a primera fila. Caldria preguntar-nos si a les nostres reunions ens preocupem per aquests temes o parlem, només, dels "nostres" pessebres...