A les diverses etapes en que sovint es classifica la història del pessebrisme n'hauríem d'afegir una que crec que va prenent cada vegada més força a partir de la dècada dels 90. L'anomenaríem etapa d'internet o pessebrisme en xarxa, o alguna cosa així.
És impressionant la presència que té el pessebrisme a internet. No tant per la `presència de webs de les associacions o federacions que n'hi ha forces però massa sovint pobres de contingut i d'actualització, sinó per les webs personals d'afeccionats al pessebre. Aquestes, en ser molt sovint el perllongament de la dèria pessebrista durant tot l'any, tenen més bon nivell d'actualització i de dedicació en els seus continguts.
Vull destacar com a exemple del que acabo de dir la web del pessebrista de Tenerife Andrés Estévez. És un impressionant recull de documentació pessebrista creada i mantinguda en solitari per l'Andrés. Aquest web rep més de 800 visites diàries d'arreu del món. S'hi poden veure gairebé 6000 fotografies. Té 34 seccions diferents, i una de les joies és la impressionat col.lecció de naixements de tot el món que està reunint l'Andrés amb la intenció de fer-ne un museu. Al web es poden veure 1500 fotografies de naixements provinents de 154 països diferents.
També trobo molt interessant la iniciativa que ja fa uns quants anys va promoure un pessebrista de Pamplona, Ïñigo Mena, amb la creació del Foro de Belenismo, en el que tinc el goig de participar des de pràcticament els seus inicis. Ës un espai molt divers i plural. Bàsicament participat per pessebristes casolans però on hi ha espais també per parlar sobre associacionisme. És un gran espai de trobada pessebrista sense fronteres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada