18 de gener del 2009

L'Any Amades

El divendres es va inaugurar l'Any Amades (1890-1959). Va ser amb un acte a la sala d'actes del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació al Palau Marc de Barcelona. Presidien l'acte el Sr. Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, i el Sr. Pere Cañellas, president de l'Associació Cultural Joan Amades.

Els parlaments que s'hi van fer van ser tots molt interessants i encertats. Amadeu Carbó va glossar la figura de Joan Amades, i Jan Grau va presentar el darrer volum de la reedició de la col·lecció de cultura popular que Amades va escriure entre 1933 i 1937.
Molt encertades van ser, també, les paraules amb què Ramon Fontdevila va cloure l'acte. No només va valorar la seva figura sinó que va venir a dir que, per fer això, és important saber innovar i renovar la cultura popular. És en aquest sentit que el nostre col·lectiu s'ha adherit a l'Any Amades (1890-1959).
Antoni Anguela va explicar que l'Any Amades es clourà amb la presentació de l'edició crítica del llibre de Joan Amades El Pessebre (Barcelona, 1959). Aquesta revisió ha anat a càrrec de dos socis fundadors de la nostra entitat, la Josefina Roma i l'Albert Dresaire. Un altre membre d'El Bou i la Mula, en Jordi Montlló, participa en aquest projecte amb diverses fotografies. Fer una edició crítica d'aquest gran llibre de Joan Amades, dedicat al món del pessebre, és un bona manera de fer un homenatge al gran folklorista català, en la línia de renovació i de repensar les tradicions que assenyalava Ramon Fontdevila.

1 comentari:

Galderich ha dit...

Una molt bona notícia de la que ens alegrem després de diversos problemes que veiem que s'han solucionat. Una bona celebració per a l'any Amades.