4 de maig del 2019

El Col·lectiu coorganitza i presenta tres comunicacions en el marc de la XIII Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme a Cabrils

Fotografia: Ramon Boadella

El passat dissabte 27 d'abril de 2019 va tenir lloc a Cabrils la XIII edició de les trobades que anualment reuneixen entitats de recerca i estudi sobre la història i el patrimoni de tot el Maresme. Enguany, la trobada tractava sobre el patrimoni immaterial, amb el lema: El Patrimoni Cultural Immaterial: el batec de la gent del Maresme.

L'acte, emmarcat dins dels esdeveniments de la Festa Major de la Santa Creu, ha estat organitzat pel Museu Arxiu de Cabrils i el Col·lectiu de Recerca El Bou i la Mula, amb el suport de l'Ajuntament de Cabrils, l'Arxiu Comarcal del Maresme, l'Institut Ramon Muntaner, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana.

Fotografia: Ramon Boadella
Després del lliurament d'acreditacions, la jornada, oberta a tothom, va tenir lloc l'acte inaugural, presidit per l'alcaldessa de Cabrils, sra. Lina Morales; el director de l'Arxiu Comarcal del Maresme, sr. Alexis Serrano; la directora del Museu Arxiu de Cabrils, sra. Laura Bosch; el president del Col·lectiu de Recerca, El Bou i la Mula, sr. Jordi Montlló; el president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i vicepresident de l'Institut Ramon Muntaner, sr. Josep Santesmases; l'alcalde de Dosrius que va presentar les actes de l'any passat i els membres del Centre d'Estudis SSOM, que en representació de l'alcalde de Santa Susanna, sr. Joan Campolier, varen recollir el relleu de mans de l'alcaldessa de Cabrils, formalitzant doncs, Santa Sussana com a municipi organitzador per la XIV Trobada, l'any 2020.

Abans de la taula rodona, l'Hble. Sr. Conseller, Lluís Puig Gordi, a l'exili, es va adreçar als presents amb unes paraules. Podeu veure el video entrant a:

https://elpessebredelamula.blogspot.com/


La taula rodona va ser coordinada per Jordi Montlló, coorganitzador de l'acte i President del col·lectiu. Els ponents eren,  Rafel Folch, tècnic de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, Direcció General de Cultural Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; Lluís Garcia Petit, Director General de l'Institut del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya; Montserrat Garrich, Comissària de l'Any Capmany i Maria Àngels Travé, coordinadora de l'Inventari del Patrimoni Immaterial de la vegueria del Penedès. 


Fotografia: Ramon Boadella
Seguidament va ser el torn de les ponències, on una setantena d'investigadors estaven inscrits. De les ponències presentades, tres d'elles eren de temàtica pessebrista o nadalenca:

"Tradició de les Garlandes de Nadal a Sant Cebrià", de Marta Colell i Anna Parera, ambdues del Centre d'Estudis de Sant Cebrià (CESC).

"Aplecs, romiatges i plantades de pessebres del Maresme: entre el Parc Serralada Litoral i el Parc del Montnegre-El Corredor", per Jordi Montlló, president del col·lectiu.


Foto: Marta Loire


"El Col·lectiu El Bou i la Mula, vint anys treballant per posar en valor el pessebrisme", presentat per Enric Benavent, Albert Dresaire, Antoni dorda, Josep Maria Font i Jordi Montlló.


Foto: Jordi Montlló

Finalment, fora de la temàtica pessebrísta però membre del Col·lectiu, la Dra. Josefina Roma va presentar "Sara Llorens i la construcció del seu llegendari"


Foto: Jordi Montlló



Foto: Laura Bosch