16 d’abril del 2010

Els Vidal, figuristes


Quan, juntament amb en Jordi Montlló, vam fer l'inventari de la col·lecció de figures de pessebre de l'Associació de Pessebristes de Mataró, dins del projecte de l'IPEC, ens vam trobar amb la gran dificultat de trobar bibliografia i documentació en general sobre la majoria d'autors.

L'altre dia vaig trobar un retall de diari (El Periódico, 19 de desembre de 1991) en què hi havia una petita entrevista a Josep Vidal, qui durant molts anys va fer figures de pessebre, juntament amb el seu germà Ramon Vidal, en el taller que tenien al Poble Espanyol de Barcelona.

Per curiositat he intentat trobar dades dels Vidal i no n'he sabut trobar cap ni en llibres ni a internet. Per això aquest petit document em serveix per saber alguna cosa d'aquests artesans del pessebre avui desapareguts. El dia que es publicava el diari Josep Vidal comptava amb 68 anys, i el seu germà Ramon amb 64. El negoci l'havia engegat l'any 1905 el seu pare, Lluís Vidal, conegut com el figureta, i el taller del Poble Espanyol el van obrir l'any 1945.

Els Vidal, igual que altres artesans creadors del que anomenem figura popular, es mereixen que algú en faci alguna recerca. Hi ha molta feina a fer i el treball engegat per l'Enric Benavent sobre l'obra de Lluís Carratalà és un model a seguir.

1 comentari:

Enric Benavent ha dit...

En el meu arxiu he trobat un article del 1004 de La Vanguardia i un del 1993 de l'AVUI sobre els Vidal.
Te'ls envio dillus i de passada també els digitalitzaré i esl posaré al web.