2 de febrer del 2012

El arte de construir belenes

Tinc a les mans una petita publicació d'autor desconegut de l'any 1942, publicada per Edicions Salvatella de Barcelona. Com veieu en la portada hi ha un dibuix d'Antoni Batllori Jofré, que torna a aparèixer a l'interior, on hi ha també una il·lustració de Joan d'Ivori junt amb d'altres no identificades.

"Orientaciones y detalles para la construcción de belenes en forma artística y de acuerdo con la tradición y el espíritu religioso de las famílias", llegim només obrir el llibret. Vull fixar-me ara en aquesta qualificació de pessebre "artístic", que també apareix al títol.

El pròleg de la segona edició del llibre El Pessebre de Joan Amades, escrita l'any 1959 proposa aquella divisió que tant utilitzem, sovint de forma acrítica, entre pessebre artístic i pessebre popular. Aquesta divisió actualment la podem sentir i llegir molt simplificada associant els pessebres en format diorama a la categoria d'artístics i els de suro i molsa a la de populars. Amades, que en cap moment fa aquesta distinció, només parla dels fets per persones pèrites i enteses en l'art versus els fets per gent humil.

Ell llibret que avui presento, escrit uns anys abans, ens explica com fer un pessebre familiar, que sigui artístic. L'autor coneix la tècnica del guix en l'elaboració dels pessebres però proposa un tipus de pessebre on conviuen les construccions de guix amb les que es fan amb elements naturals. Així per exemple diu que per al paisatge es poden utilitzar diversos materials: suro, guix, argila i paper de diari. També accepta amb igual validesa els pessebres oberts com els tancats destacant les característiques tècniques de cada un.

Potser haurem d'intentar tornar a categoritzar els tipus de pessebres amb criteris que incorporin noves tècniques, nous materials, diversitat de criteris estètics, per poder incloure en la descripció de les tipologies les innombrables varietats i estils de fer el pessebre sense que això suposi etiquetar-los d'artístics o menys artístics abans de veure'ls.

1 comentari:

Jordi Montlló ha dit...

Ja fa temps que proposo una classificació, no segons la tècnica, tampoc segons els materials, sinó des del punt de vista: pessebres plans o de taula, panorames (Betlem), diorames (caixes), ...