La regió de Porto a Portugal és plena de tradicions i costums populars que omplen la vida quotidiana d’una àrea metropolitana que sap encara barrejar costums amb contemporaneïtat. En aquest sentit els seus Nadals plens de llum, música i “presépios” omplen els carrers i places engalanant de manera molt notable la vida dels seus habitants.
Va ser una molt agradable sorpresa descobrir que també tenen “ una mena de pessebres” a l’estiu al voltant de les festes de San Joan, unes construccions amb tots els seus elements de cultura popular (paisatges rural, oficis de camp, personatges significatius..), que reben el nom de CASCATAS. La tradició de les cascatas de S. João ve d’antic i encara forma part de les commemoracions festives de la ciutat de Porto i la seva regió.
Ó meu S. João do Porto,
quando chegas está tudo morto pra nas fogueiras saltar!
Ai, meu S. João do Bolhão e Fontainhas,
das cascatas enfeitadinhas e dos balões pelo ar!...
Dos segles després, la tradició festiva a l’entorn de del sants del mes de juny es manté, las cascatas són tan indispensables per Sant Joan com la sardina a la brasa, el manjerico, el martell o l’alho-porro i per aquet motiu m’he trobat que la Cambra de Comerç de Porto continua organitzant el concurs anual de cascatas.
En les cascatas del Porto hi trobarem representats els elements característics de l’arquitectura local les cases de la vila, la Torre dos Clérigos, la Sé i com no la figura de Sant Joan envoltada com en casi totes les cascatas per figures populars : els músics, els balladors, la dona que porta el gall al cap, la lletera i el “cagão” un home desgraciat que mai acaba de fer les seves coses i com diu la tradició popular cada any es queda a mitges.
Les cascatas així com el pessebres populars són com petits mons
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada