28 de desembre del 2009

Pessebres públics


La presència de pessebres públics promoguts pels ajuntaments en les places dels pobles té una gama d'estils molt variada. Hi ha alguns ajuntaments que han optat per convertir el pessebre en una realitat més rica incorporant elements de caire social en la seva representació. És el cas de l'Ajuntament de Terrassa que ja fa anys que encomana la realització del pessebre a una entitat de caire social, amb l'ajuda d'un artista local. Sens dubte que és una gran idea, no sempre entesa per algunes mentalitats tancades.

El pessebre d'aquest any l'han confeccionat una trentena de voluntaris de Creu Roja Terrassa, en un taller realitzat durant sis setmanes coordinat per l'artista local Joan Maria Costa. El servei municipal de manteniment urbà s'ha encarregat de l'infraestructura i l'enjardinament.

El pessebre representa una família sense llar en l'actualitat, com a analogia de la situació que va viure la família de Jesús de Natzaret a Betlem, buscant una llar on aixoplugar-se i alimentar-se. Els personatges estan vestits amb indumentària actual i tots els elements fan referència a una situació urbana del segle XXI.


Amb aquesta imatge es recorda que actualment a la nostra societat hi ha moltes famílies en una situació similar, i que necessiten el suport de la societat civil i de l'Administració, no només aquests dies sinó tot l'any. En aquest sentit, el plafó que acompanya el pessebre porta l'eslògan "Nadalitza't" i l'explicació del verb "nadalitzar-se" com acció de deixar-se endur per l'esperit nadalenc tot l'any o ser solidari els 365 dies de l'any.

El conjunt escultòric del pessebre està confeccionat amb materials senzills i parcialment reutilitzats. Les figures tenen una estructura de ferro, estan farcides amb papers de diari vell i ampolles de plàstic i s'han recobert amb cartró pedra. Amb motlles de fang i guix s'han creat els caps i les mans, recoberts també de cartró pedra i pintats.

El pessebre ha provocat reaccions divereses. Curiosament, destacats membres de l'església catòlica han hagut de sortir al pas d'alguns comentaris amb cartes al diari defensant aquest estil de pessebres com una actualització del missatge de l'Evangeli.

Els pessebres preciosostes, et deixen bocabadat davant del seu treball i minuciositat. El pessebre contemporani somou consciències i fa reflexionar. Això no agrada a tothom.