27 de novembre del 2007

Figures de pessebre. Escultures de petit format


El proper divendres dia 30 de novembre, a les 19h. s'inaugura al Museu Arxiu de Llavaneres l'exposició FIGURES DE PESSEBRE. Escultures de petit format. Es tracta d'una mostra de diversos figuraires catalans, des del barroc fins a Montserrat Ribas, que ha coordinat el mataroní Pere de Paco. L'exposició es podrà visitar fins el dia 5 de gener.

El Museu Arxiu ha editat un petit opuscle amb la nota biogràfica de cada un dels escultors representats a l'exposició. El pròleg d'aquest llibret l'escrit Jaume Aymar i Ragolta, Teòleg i Doctor en Història De l'Art i Profesor de la Universitat Ramon Llull. Pel seu interès, el reproduïm a continuació:

Són realment escultures les figures del pessebre? Antigament, les de les esglésies i les dels palaus, fetes de fusta o de terra cuita, eren de grans proporcions. Amb el pas dels anys, el pessebre es va popularitzar i va arribar a les cases, les figures es van anant fent progressivament petites, per raons pràctiques i, sobre tot, econòmiques. Eren miniatures de les més grans, però amb la voluntat d'expressar fins al mínim detall la personalitat de cadascun dels personatges representats. Així ha continuat essent, però, sovint, els arbres no ens deixen veure el bosc. Cal que ens atansem al pessebre i ens les mirem de prop.

Els nostres pessebres tradicionals, són exponent de l'estètica barroca i neoclàssica, en totes les seves variants. Sovint hi trobem figures mogudes, brillants, amb plecs a les vestidures. D'altres, hieràtiques, sotmeses al cànon clàssic; moltes dotades d'una gran ingenuïtat. Ramon Amadeu va conrear una tipologia local, rural, pairalista (que desprès seguirà, actualitzada amb la serenor mediterrània, el llinatge dels Carratalà). Els seus rostres són veritables retrats de família. Domènec Talarn (deixeble de Damià Campeny i protector de molts joves artistes), en canvi, va ser l'iniciador d'una tipologia orientalitzant, atenta a la indumentària, propera al verisme històric, inclinada a l'exotisme. Alguns l'han criticat dient que la preocupació a la fidelitat arqueològica l'allunyava del gran art escultòric; als ulls d'avui, no crec pas que sigui així.

Havent desaparegut tantes imatges dels temples en el gran foc de 1936, les figures del pessebre –conservades amorosament pels seus propietaris– ens poden ajudar a confegir la història de l'escultura catalana moderna i contemporània. Cal felicitar-nos, per tant d'aquesta exposició a Sant Andreu de Llavaneres i agrair, entre d'altres, a Pere de Paco i Rusanas, el seu entusiasme en el pessebrisme que es tradueix en mostres com aquesta, adreçades a divulgar el nostre patrimoni d'unes petites figures que, en molts casos, són grans escultures.

Recomanem la visita a aquesta exposició. Per a més informació, la podeu demanar a museu.arxiu@llavaneres.es

23 de novembre del 2007

Le 50ème Salon International des Santonniers


A El Bou i la Mula fa anys que vam descobrir el Salon International des Santonniers que cada Nadal se celebra a Arles sur Rhône, a la Provença. Es tracta d'una molt interessant mostra de la vitalitat pessebrista d'aquella regió francesa. No només hi exposen les seves obres (creades expressament per al Salon) els principals santonniers (creadors de santons, les figures de pessebre provençals), sinó que a més a més l'exposició se sol completar amb figures i pessebres fets per aficionats locals, una retrospectiva dedicada un santonnier determinat, i mostres de pessebres i figures dels llocs més diversos del món.

Aquest Salon forma part del Nadal d'Arles i ens mostra com la tradició del pessebre està plenament arrelada a la Provença i és un reflex de com el pessebre és una part indispensable de la identitat cultural provençal.

El Salon l'organitza l'Association du Salon des Santonniers d'Arles sur Rhône, que enguany celebra el seu 50 aniversari. L'ànima de l'entitat és el nostre bon amic Philippe Brochier, activista cultural d'Arles. En aquesta ocasió, a més d'ocupar el claustre de Sant Trophime (una joia de l'art romànic, el marc habitual del Salon), la mostra d'Arles també ocupa la capella de Santa Anna i l'església dels Trinitaris.

La mostra es pot visitar del 22 de novembre al 13 de gener. Més informació a http://www.salondessantonniers.com/

20 de novembre del 2007

Pessebres a Nàpols

El Grup Pessebrista de Manresa organitza un viatge de 4 dies (el 17, 18, 19 i 20 de desembre), a visitar pessebres. És quelcom fabulós els pessebres que hi ha en eglésies i llocs diversos, un carrer sencer, i en palaus. A més a més, es visitarà Pompeia i Pestum i altres llocs de Nàpols i hi haurà una recepció a l'Ajuntament. El preu total amb avió directe des de Barcelona, tots els menjars inclosos, guia d'Espanya i guia local a tot arreu: 675 euros! El viatge es fa mitjançant l'Agència Viatges Concord de Manresa (telèfon 93.8746152).

19 de novembre del 2007

Els personatges de Nadal




Josep Lligadas acaba de publicar Els personatges de Nadal, un llibret de la col·lecció Litúrgia Bàsica (número 39), editat pel Centre de Pastoral Litúrgica. És una amable i senzilla reflexió sobre els personatges que apareixen als evangelis de la infància de Jesús. Permet aprofundir en unes figures que de vegades de tan sentides ens apareixen desgastades i que no podem mirar amb ulls de crònica periodística. Per als primers cristians i per a nosaltres, aquests personatges presenten un Jesús lliure i proper als pobres. És un llibre amè i de lectura interessant, i que a més a més té un cert "toc pessebrístic", i per això ens en fem ressò.

12 de novembre del 2007

El Grup pessebrista de Castellar presenta una col·lecció exclusiva de figures

A partir d’aquest Nadal tots els visitants de l’exposició de pessebres de Castellar del Vallès podran adquirir un complet pessebre d’estil català, fet en exclusiva per a l’ocasió en edició limitada de 250 exemplars numerats. Fins al Nadal de 2010 es podrà anar completant el total de deu figures que formen el pessebre.
Els afeccionats al pessebre i especialment els col·leccionistes de figures tenen una cita especial a partir d’aquest Nadal a Castellar del Vallès ja que el Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat presenta una col·lecció de figures en exclusiva per als seus visitants. A partir d’aquest any sortiran a la venda les diferents figures que completen el pessebre, començant per la Mare de Déu amb el nen i Sant Josep amb un preu de 150 €. El Nadal 2008 es vendran els tres reis, al 2009 el bou i la mula i una pastora i al 2010 es completarà el conjunt amb el caganer i un altre pastor. En total deu figures d’estil català de 15 centímetres. “Hem procurat no desfer els grups de manera que qui vingui un any a comprar les figures les pugui utilitzar de seguida i no hagi d’esperar un altre any per completar-les”, diu Pere Estapé, president del grup.

Unes figures artesanals
El conjunt és obra de la figuraire castellarenca Alina Antonell, una excel·lent escultora sorgida del grup pessebrista que ha estat guardonada diverses vegades en els concursos d’escultura per a pessebres d’Olot i de Castelló. Les figures que ha modelat són aptes per formar part tan d’un pessebre artístic com d’un popular i també serveixen com a element decoratiu del Nadal, sense necessitat de construir el pessebre. És al primera vegada que Alina Antonell fa figures de pessebre en sèrie ja que la seva producció més habitual són peces úniques que els pessebristes li encarreguen.

Les figures originals les ha modelat en fang, s’han fet les reproduccions de resina d’alta qualitat i s’han pintat totes a mà. Tradicionalment les figures de pessebre de fang es reproduïen mitjançant motlles de guix i el procés era molt laboriós ja que una figura que estigués en una postura complexa podia necessitar vuit o deu motlles diferents i després ajuntar les parts. Actualment amb la possibilitat de fer reproduccions de resina, mitjançant motlles de silicona, s’aconsegueix una gran fidelitat a la peça original amb un procés molt més senzill. L’aparença de la figura pintada no permet diferenciar de quin material és.

En exclusiva per als visitants de l’exposició
Amb aquesta iniciativa es vol enfortir el lligam entre els visitants i el grup pessebrista. Els pessebres de Castellar del Vallès són uns dels més coneguts i reben visites de tot Catalunya i de l’Estat Espanyol. Segons informa el president dels pessebristes castellarencs aquestes figures no es vendran ni per correu i en cap comerç, només durant l’exposició de pessebres.

L’exposició de pessebres de Castellar del Vallès ofereix cada any un conjunt de 15 pessebres de gran tamany presentats en format de diorama. Aquesta tècnica consisteix en construir un paisatge ja sigui urbà o rural, que només es pot observar des d’un punt de vista mitjançant una finestreta. Per treballar aquestes representacions cal tenir molt en compte les lleis de la perspectiva i els criteris de l’escenografia teatral.

L’exposició de Castellar es podrà visitar des del dia 2 de desembre fins al 3 de febrer els dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 i de 17 a 20h al local del c/ Dr Pujol 26. (Passat Reis, només diumenges)