4 de febrer del 2011

El pessebre de Parets del Vallès


Durant les passades festes de Nadal vaig anar a visitar el pessebre Monumental de Parets del Vallès. És un gran pessebre de 230 metres quadrats (n’havia ocupat 280 l’any 1996) que basteix l’Agrupació de Pessebristes de Parets del Vallès des de l’any 1986. Es tracta d’una obra que, tal com s’explica en el fulletó que et donen a l’entrada, “és diferent cada any, combina el pessebre tradicional i el monumentalisme, amb espectaculars efectes de llum, so i aigua. El recinte està dotat de calefacció, serveis, accés per a minusvàlids i sala d’exposicions”. El muntatge està “envoltat d’una estructura amb grans finestrals per poder apreciar tots els detalls”.
Als pessebristes de Parets del Vallès els agrada anunciar la seva obra com “el pessebre de taula més gran de Catalunya”. La veritat és que, a mi, la seva monumentalitat no és el que més m’interessa. En canvi, valoro el fet que hi hagi una entitat que ens presenti una manera diferent de fer el pessebre. I quan dic “diferent” ho dic comparant-ho amb els pessebres que podem veure a la majoria d’exposicions que tenim a Catalunya.
El pessebre de Parets del Vallès és una obra col·lectiva, on no hi tenen cabuda certs protagonismes que en altres llocs poden arribar a ser fruit de conflictes. És un pessebre que fa gaudir la canalla que el visita (ho dic per experiència). És un pessebre que recupera la tradició dels grans pessebres d’abans que eren visitats per tot el poble.
Penso que és una bona notícia que aquest any 2011 la Trobada de Pessebristes de Catalunya l’organitzin els pessebristes de Parets del Vallès. Perquè, amb el seu treball, ens mostren una manera diferent de gaudir del pessebre i de donar-lo a conèixer. I és bo que, a Catalunya, on la tradició pessebrística és i ha estat tan forta, el pessebre no quedi limitat i es pugui expressar de totes les maneres possibles. Crec que aquesta és la gran aportació dels pessebristes de Parets del Vallès al pessebrisme català.