9 d’octubre del 2014

El Bou i la Mula a la Trobada


Aquest diumenge 5 d'octubre es va celebrar a Mont-ras la 44a Trobada de Pessebristes de Catalunya i les Balears. El Bou i la Mula hi va ser present compartint espai amb la Parada d'en Carles, que una vegada més va presentar interessants novetats. El nostre col·lectiu va oferir algunes de les seves publicacions i vam poder compartir alguna estona amb els pessebristes assistents.

Davant d'un esdeveniment com aquesta Trobada, no es pot fer menys que reconèixer l'esforç i la bona organització dels pessebristes del Baix Empordà. El temps no va acompanyar, és cert, però això no va desdibuixar gens ni mica el programa de la Trobada. Els Amics del Pessebre delBaix Empordà transmeten il·lusió pel pessebre: només per això ja paga la pena haver estat a Mont-ras aquest diumenge.

Va ser interessant la taula rodona sobre la situació del pessebrisme que es va portar a terme el dissabte a la tarda. Diverses aportacions van coincidir en la necessitat de cercar nous llenguatges i obrir-se a altres expressions del pessebre més enllà dels diorames.

És curiós constatar, però, que això va ser dit en el marc d'una trobada que manté el mateix esquema de fa més de 40 anys. Recordo amb pena com, des de l'Associació de Pessebristes de Mataró es va intentar repensar el que hauria de ser una Trobada. A grans trets, es buscava fer una trobada menys centrada en els pessebristes i més oberta a la societat. Evidentment totes les fórmules són bones i es pot opinar que la proposta dels pessebristes de Mataró fou un èxit o un fracàs. Però si ens omplim la boca amb nous llenguatges i amb obrir-nos a nous públics no hauríem de menysprear propostes com la que, l'any 2010, va fer Mataró.

L'any 2010, la resposta de la Federació a la Trobada mataronina va ser redactar una normativa per a les trobades. No fos cas que algú altre li passés pel cap alguna idea innovadora. O sia que ara mateix seria impossible fer una Trobada com la que Mataró va organitzar fa només 4 anys. Perquè seria una Trobada fuera de la Ley. Us sona?

ARA ÉS L'HORA... de modificar aquesta normativa. O és que ho impedeix la Constitución?