10 de maig del 2013

Centenari de naixement del germà Gilbert Galceran i Famadas (*1912)

El Bou i la Mula es va fundar al Monestir de Santa Maria de Solius, el setembre de 1999; el nostre col·lectiu va dedicar el seu primer gran projecte al Pessebre del germà Gilbert: el llibre Els diorames del Monestir de Solius. Per això ens plau reproduir l'article que ens ha fet arribar el senyor Agustí Esteve. 

El proper 12 de maig de 2013 es clourà el Centenari de naixement del que fou monjo cistercenc del Monestir de Santa Maria de Solius, al Baix Empordà. Va néixer a Vilanova i la Geltrú i se’n va anar a la casa del Pare el dia 1 d’agost de l’any 2009. Es deia Artur de nom de pila, i en entrar a l’Orde va rebre el de Fra Gilbert.

Va estudiar Medicina a Barcelona i a Saragossa i l’any 1942, en començar el darrer curs de la carrera, va decidir fer-se monjo de l’Orde de Cister. Durant tota la seva vida es va dedicar al pessebrisme, també al monestir de Poblet, i cap a l’any 1950 a l’abadia d’Hauterive, vora Friburg (Suïssa), i a partir de l’any 1953 a Roma, on va ser destinat, residint a la Casa General. Va ser soci fundador de l’Associació Italiana d’Amics del Pessebre i va rebre l’encàrrec de construir-ne un per al Museo Colitti, a Campo-Basso. Va fer conferències i exposicions. El 1970, per refer-se d’un estrès, va demanar d’anar al Monestir de Santa Maria de Solius, on ja es va quedar. Amb el temps, fins al 2002, va anar construint els 39 diorames de l’actual exposició del Pessebre de Solius. Són gairebé tots de tema bíblic, inspirats en l’Evangeli. Tenen un gran valor artístic, popular i religiós. El visiten anualment unes vint mil persones.


L’any 2000 li va ser adjudicat el Trofeu UN-FOE-PRAE, de la Federació Pessebrística Universal, en el XVI Congrés d’aquesta tingut a Pamplona. El 2004, obté un diploma del XLII Congreso Nacional Belenista, de Villarrobledo, per ser el primer pessebrista d’aquí amb tres museus pessebrístics a Europa. L’any 2006 el diploma de Mestre Artesà, per part de la Generalitat de Catalunya. I també un homenatge nacional al XLII Congrés, celebrat a Vic.


Com a curiositat, un dels diorames de la col·lecció, precisament de marcat caràcter català, és actualment al Vaticà a petició del Cardenal de Barcelona, que el coneixia de l’Exposició. Esperem que aviat sigui retornat al seu lloc d’origen, el Monestir de Solius, aquest diorama nadalenc, titulat “El pessebre de la parròquia”, i així tinguem el goig de contemplar aquesta meravella, obra del G. Gilbert Galceran, juntament amb tots els altres quadres.


El Monestir de Solius té la satisfacció de poder oferir aquest servei cultural, tan propi de la seva missió religiosa, i adient a la tradició monàstica de ser acollidors amb tothom.