5 de setembre del 2012

13 anys

Ahir va fer 13 anys de la fundació del Col·lectiu El Bou i la Mula. Mica en mica aquella idea de crear un espai de recerca, opinió i difusió del pessebrisme ha anat fent-se lloc en el món de la cultura popular. Un repàs a la memòria d'activitat és la millor manera de fer-se'n càrrec de les moltes coses que hi havia per fer en aquest àmbit. Crec que devem ser la única entitat del món pessebrístic dedicada exclusivament a fer recerca sobre aquest àmbit. Aquesta excepcionalitat s'explica clarament per que des de dintre mateix del món pessebrístic hi ha poc interès i poca valoració d'aquest aspecte més erudit del pessebrisme. No és un retret. Tal com vaig exposar en el darrer congrés d'associacionisme cultural, crec que el pessebrisme és una gran constel·lació. Hi ha moltes maneres de ser pessebrista, des dels que només fan pessebres de guix, fins als que col·leccionen figures i no fan pessebre, passant pels que fan pessebre de suro, els que fan pessebres escolars o els que simplement gaudeixen visitant pessebres. Per a mi totes aquestes formes són igualment vàlides i complementàries. Els que ens agrada fer recerca, estudiar i difondre l'art del pessebrisme també formem part d'aquesta constel·lació.

Alguns sectors del pessebrisme associatiu a Catalunya no veuen la riquesa d'aquesta constel.lació i redueixen el pessebrisme a un únic aspecte dels molts que el conformen. Les mirades parcialitzadores i elitistes fan un mal favor a aquest art popular i no permeten ni un diàleg fecund ni una evolució que permeti al pessebrisme trobar el seu encaix en aquest món divers en el que vivim. Tinc la sensació que aquests dirigents volen conduir el pessebrisme associatiu amb un estil, uns criteris i arguments molt semblants als que trobem a finals del del segle XIX per a una activitat que ha de projectar-se vers el segle XXI. Amb tot, com dic el pessebrisme associatiu i especialment aquest sector retrògrad i immobilista no esgota la riquesa del pessebrisme com a manifestació d'art popular. 

Aquí continuem oferint una entitat oberta a totes les persones que desitgen pensar el pessebrisme d'una manera oberta i que posi en valor totes les seves realitats grans o petites que el conformen. Amb un ritme irregular, amb uns recursos modestos, però amb la mateixa il·lusió que sempre seguim treballant. 

2 comentaris:

Galderich ha dit...

Que una associació dedicada al pessebrisme tingui un bloc que publica constantment és una constatació d'un enfocament intel·ligent i no estacional.
Felicitats i endavant!

Antoni Dorda i Ventura ha dit...

Bé, deixant de banda que una part molt important del col.lectiu pessebrista camina com els burros amb orelleres, celebro que El Bou i la Mula segueixi treballant endavant, fort i amb il.lusió. I el més important, veient el pessebrisme amb un gran angular ben obert. Felicitats!