15 de març del 2012

Figures de pessebre de Sabadell



Si no vaig mal fixat, els pessebristes de Sabadell van ser els primers a editar una monografia dedicada a documentar els creadors de figures de pessebre de la seva població. Es tracta del llibre d'Albert Estrada i Farreras Els nostres figuraires (Sabadell, 1995).

Sempre he pensat que no podrem avançar en el necessari coneixement dels figuraires sense l’aportació de la historiografia local. Que en un lloc no hi hagi nascut ni viscut algun escultor com ara Ramon Amadeu o Lluís Carratalà no vol dir que els figuraires d'aquella població no mereixin ser coneguts.

Que el poc que sabem d'un autor pugui ser recollit en un llibre tan ben editat és d'agrair. A l'inventari que s'hi fa al final es citen fins a 36 figuraires, entre autors contemporanis i del passat. De ben segur que avui aquesta llista seria més llarga! 

Des de l'any 1995 fins ara han aparegut altres monografies que parlen d'autors locals (Mataró, Manresa...) però segueix sent necessari demanar que hi hagi més estudis de caire local. Per això és bo recordar el llibre de l'Albert Estrada i demanar que sigui "imitat" en altres llocs.


2 comentaris:

Antoni Dorda i Ventura ha dit...

On es pot comprar?

Albert Dresaire Gaudí ha dit...

Hauries de contactar directament amb els pessebristes de Sabadell.