20 de gener del 2012

Publicacions 2011. Butlletí de Mataró



Cada any, quan arriba Nadal, surten a la llum noves publicacions que tenen el pessebre com a tema central. Em refereixo, bàsicament, als butlletins de diverses entitats pessebristes, però també a alguna altra publicació de caire no periòdic.

Ara que ja ha passat Nadal i que ja estem pensant en desmuntar els nostres pessebres, em sembla que és un bon moment per fer un cop d’ull a alguna d’aquestes publicacions. Perquè alguns d’aquests butlletins parlen només del dia a dia de l’entitat, de la seva activitat. Són, a la pràctica, “butlletins d’ordre intern”. Però n’hi ha d’altres que, sense deixar de dedicar el necessari espai per comentar la pròpia activitat, ofereixen un bon grapat d’aportacions al voltant del pessebre, i que per tant són d’interès per a qualsevol pessebrista.

Us proposo, en les properes setmanes, comentar algunes d’aquestes publicacions. S'admeten aportacions en aquest sentit.

Per començar em permetreu que digui quatre coses del butlletí que fa l’Associació de Pessebristes de Mataró.

Ja fa anys que s’edita aquest butlletí (surt cada Nadal i enguany s’ha presentat el número 10). És una publicació que és possible gràcies a la gran quantitat de publicitat que inclouen les seves pàgines. Però enmig d’aquest munt d’anuncis hi ha diverses notes sobre les activitats de l’entitat, així com fotografies dels pessebres de l’any anterior.

Però el més interessant, al meu parer, són els articles i les entrevistes que completen el butlletí. Articles amb notes històriques al voltant de la tradició del pessebre a Mataró i al voltant de la història de la pròpia associació, i entrevistes a persones que d’una manera o altra han estat vinculades al pessebrisme.

Aquests escrits (obra d’en Pere de Paco, la Joana Gaja i en Jesús Boné, entre els principals col·laboradors) són petits documents que fan que, any rera any, el butlletí de Mataró es vagi convertint en un recull imprescindible per a qualsevol que vulgui aprofundir en el món del pessebre.

Comentari a part es mereix l'escrit signat per la comissió organitzadora de la Trobada de Pessebristes de l'any 2010 ("Fent balanç de la trobada"). Però això ho deixo per una altra ocasió...